O microalgă, care provoacă simptome asemănătoare coronavirusului, a dus la închiderea mai multor plaje

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

O specie de microalgă toxică a fost depistată în ultimele zile pe plajele din sud-vestul Franței, aproape de granița cu Spania. Autoritățile au decis să închidă plajele și au interzis scăldatul. Microalga este recunoscută că provoacă probleme respiratorii, tuse și greață, simptome care sunt asociate și cu infecția cu coronavirus.

De săptămâna aceasta sunt închise plajele din orașele Biarritz, Bidart et Saint-Jean-de-Luz. Agenția Regională pentru Sănătate a făcut mai multe analize și a stabilit că problemele de sănătate la unii turiști au apărut din cauza microalgei ostreopsis siamensis.

Aceasta a mai fost identificată în trecut și în Marea Mediterană, însă este pentru prima dată câneste depistată în zona plajelor din Biarritz.

Microalga este toxică nu doar pentru om, cât și pentru mediu. Aceasta se fizează pe pietre, pe alte alge și se găsește atât în apă, cât și la suprafață, iar „citotoxina pe care o conţine poate fi transportată şi de vânt”, a explicat Marc Valmassoni, responsabil din cadrul programului pentru calitatea apei al organizaţiei Surfrider Foundation.

Specialiștii pun înmulțirea acestor microalge pe seama încălzirii globale, în condițiile în care acestea se găseau înainte doar în apele tropicale. Autoritățile franceze urmează să redeschidă plajele, însă situația vor fi monitorizate cu atenție de experți.