O ”metropolă” pierdută, veche de 5.000 de ani, a fost descoperită în Israel

Foto: Israel Antiquities Authority

Arheologii israelieni au descoperit rămășițele unei așezări umane ”imense”, care prospera în urmă cu cinci mii de ani.

Într-o zonă înțesată cu așezări urbane foarte vechi, Byblos (Liban) și Damasc (Siria) fiind doar două exemple de orașe vechi de peste 5 milenii, orașul pierdut descoperit de arheologii din Israel se află pe drumul dintre Tel Aviv și Haifa și se întinde pe o suprafață de cel puțin 64 de hectare.

Situl arheologic de la En Esur a fost descoperit în timpul construcției unei autostrăzi ocolitoare a orașului Harish.

”Orașul nostru este de două-trei ori mai mare decât celelalte descoperite în zonă”, au spus cercetătorii, care au găsit și numeroase obiecte în ruinele antice.

Așezarea era la intersecția a două vechi rute de comerț, într-o zonă cu pământ fertil și cu o bună alimentare cu apă. În Epoca Bronzului, în urmă cu 6-7 mii de ani, așezarea număra peste 6.000 de suflete.

”Este New York-ul Epocii Bronzului din regiunea noastră. Un oraș planificat și cosmopolit, cu mii de locuitori”, au mai spus arheologii din Israel, pentru CNN.

La excavații au participat numeroși voluntari și tineri, iar descoperirile lor au fost uimitoare: Orașul avea fortificații, un sistem stradal eficient, spații și structuri publice.

În zona publică, arheologii au descoperit un templu ”neobișnuit”, cu un bazin uriaș de piatră în curte, folosit pentru ritualuri religioase. Se făceau sacrificii, iar în multe zone ale orașului au fost găsite numeroase figurine cu animale.

Orașul era locuit în special de agricultori, care făceau comerț cu oameni din alte regiuni și aparținând altor culturi.

Cercetătorii cred că orașul a fost abandonat, cel mai probabil din cauza unui dezastru natural, cum ar fi inundațiile repetate, însă nu au încă un răspuns limpede.