O materie nouă ar putea deveni obligatorie la școală

Deputatul Tudor Ciuhodaru, de profesie medic, a venit cu o inițiativă pentru a modifica și completa Legea Educației Naționale și propune introducerea în școli a disciplinei „Educație pentru sănătate”, ca materie obligatorie.

„Planul cadru şi programa naţională, precum şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de personalul didactic precum disciplina educaţie pentru sănătate se aprobă prin ordin comun al Ministrului Educaţiei şi al Ministrului Sănătăţii.

Educaţie fizică şi sportul, precum şi orele de Educaţie pentru sănătate, în învăţământul preuniversitar, sunt cuprinse în trunchiul comun al planului de învăţământ”, se cere în inițiativa legislativă.

Deputatul Ciuhodaru susține că în multe țări această disciplină este predată de ani de zile în școli, începând cu clasa I și până la terminarea liceului.

„În România, întreg podiumul cauzelor de deces este ocupat de afecţiunile cardiovasculare, tumorale, boli respiratorii şi digestive, patologie frecvent asociată cu factori de risc cu determinism comportamental precum fumatul, alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul, obezitatea, relaţiile sexuale neprotejate ce sunt corectabili prin educaţie.

Predarea obligatorie a Educaţiei pentru sănătate constituie o veritabilă măsură de prevenţie ce permite celui ce urmează o instituţie de învăţământ să dobândească cunoştinţele, deprinderile şi abilităţile atât de necesare păstrării şi ameliorării sănătăţii”, mai spune Tudor Ciuhodaru în argumentația proiectului său legislativ.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Germania, pentru femei şi bărbaţi. Cunoaşterea limbii germane NU este obligatorie
Nu avea bani de chirie, așa că și-a construit singur o casă. Mică, ingenioasă și confortabilă
Lecție de generozitate. Oamenii de afaceri care gătesc pentru săraci

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.