O măsură economică interesantă: S-ar putea reglementa bacșișul!

Foto: Pixabay

Patronatele din industria ospitalității, printre care reprezentații hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor, cer o lege care să reglementeze bacșișul.

„Ea ajută angajaţii din turism, pentru că tipsul devine legal, astfel încât venitul fiecăruia dintre cei care primesc bacşiş creşte, ajutându-i să aibă o fișă de venit mai mare, putând să-şi ia un împrumut la bancă mai consistent şi nemaifiind nevoie să se ascundă că a primit un bacşiş”, spune Dragoș Răducan, de la Federația Patronatelor din Turismul Românesc, citat de Știrile ProTV.

În aprilie 2015, autorităţile au decis ca bacşişul să fie marcat pe un bon fiscal separat şi să rămână la decizia angajatorului dacă sumele primite de angajaţi sunt păstrate de firmă sau ajung la ospătari şi bucătari. Sistemul a fost eliminat după doar trei luni.

Ministerul Finanțelor Publice nu a comentat, încă, pe marginea subiectului, însă cum un bacșiș este, în medie, în proporție de 10 la sută din nota de plată, banii oferiți ”la negru” drept bacșiș însumează multe milioane de euro în fiecare an.

Ospătarii și barmanii vor câștiga cel mai mult dacă bacșișurile vor fi reglementate și taxate. În prezent, aceștia se tem de controale, pentru că banii pe care îi adună din bacșișuri pot fi considerați probă într-un eventual dosar penal pentru evaziune fiscală.