O masă de aer polar traversează România în această săptămână

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Meteorologii anunță că o masă de aer polar va traversa România începând de mâine, 17 septembrie. Se va răci în jumătatea de nord a țării, iar de miercuri temperaturile vor scădea și în sud. De joi, în depresiuni va apărea bruma. Potrivit meteorologilor, se vor înregistra temperaturi medii de 16 grade, iar în zonele montane e posibil să apară valori negative.

Vremea va începe să se încălzească din nou începând de vineri. Diminețile vor fi răcoroase, însă în timpul zilei va fi plăcut.

După acest val de aer polar, vremea se va menține în general frumoasă, specifică lunii septembrie. Spre sfârșitul lunii e posibil să apară și ploi.

Temperatura minimă absolută în luna septembrie înregistrată a fost de -15 grade Celsius, pe 28 septembrie 1935, la Vf. Omu. Potrivit unei analize a speciliștilor Administrației Naționale de Meteorologie, la 26 stații de meteorologice temperatura maximă absolută a fost cuprinsă în intervalul 39 – 43,5 grade Celsius, 19 dintre aceste maxime au fost înregistrate în perioada 7 – 9 septembrie 1946, două în 1952, pe 1 septembrie și numai câte una în 1962, respectiv 1968.

Temperatura maximă absolută lunară din România, înregistrată la stațiile meteorologice în septembrie, este de 43,5 grade Celsius, la Strehaia. Această temperatură a fost înregistrată în data de 8 septembrie 1946.

În ceea ce privește luna octombrie, meteorologii anunță că va fi una călduroasă, temperaturile maxime și minime încadrându-se între 23 grade și 3 grade C. Temperaturile scăzute vor veni de la mijlocul lunii.

Vremea se va mai răci în noiembrie, valorile maxime și minime încadrându-se între 13 și 3 grade C. Cerul va fi predominant noros pe tot parcursul lunii, iar începând cu mijlocul lunii noiembrie vom avea minime de 0 grade C și precipitații mai dese.

FOTO: Pexels/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.