O mare țară din Europa restricționează vânzările de aspirină și paracetamol

pastile farmacie non stop sector 1 bucurești
Foto: Slashme via Wikimedia Commons

Francezii au decis că medicamente de bază precum paracetamolul, ibuprofenul și aspirina pot fi vândute doar dacă farmacistul consideră că este necesar.

După ce au fost semnalate numeroase cazuri de intoxicații la aceste substanțe, francezii au luat măsuri, mai ales că în ultimii 10 ani consumul de paracetamol a crescut cu 50 la sută.

În schimb, în România, unde abuzul de aspirină, paracetamol și ibuprofen este la cote alarmante, fiind cele mai bine vândute medicamente fără rețetă.

”Paracetamolul este cunoscut că are are reacții adverse la nivel hepatic dacă e administrat mai mult de 4 grame pe zi, cinci zile consecutiv. Ibuprofenul necesită precauții foarte mari, chiar contraindicații în patologii cu risc hemoragic crescut, ulcer, putând provoca hemoragie intestinală fatală. Medicii consideră că o măsură asemănătoare celei luate în Franța ar fi periculoasă la noi”, a spus Cornel Chiriță, profesor de Farmacologie la UMF București, pentru Digi24.

Autoritățile se tem că o astfel de restricție ar duce la înflorirea unei piețe negre, care ar putea duce chiar la înlocuirea antitermicelor cu antibiotice, un fenomen grav, cred specialiștii.

Medicii recomandă drept doză zilnică 3 pastile de paracetamol, nu mai des de 4 ore.