O mare comună din România vrea să își testeze toată populația pentru COVID-19

Dumbrăvița, Timiș. Foto: opiniatimisoarei.ro

Consiliul Local al comunei Dumbrăvița, aflată în apropierea Timișoarei, a decis să-și testeze toți locuitorii, însă doar dacă Direcția de Sănătate Publică își va da acordul.

Autoritățile locale din Dumbrăvița, una dintre cele mai mari și mai bogate comune din România, au aprobat, în prima fază, testarea a o mie de locuitori. În comuna de lângă Timișoara trăiesc aproape 15.000 de oameni.

„Vom cere avizul DSP și, dacă ei consideră că este oportun, facem un plan. S-a decis să cerem avizul celor de specialitate. S-a propus, de principiu, să folosim testele acelea simple”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Horia Bugarin, primarul comunei Dumbravita.

Localitatea este în carantină din 5 noiembrie, iar incidența cazurilor de COVID-19 rămâne ridicată, de peste 9 la mia de locuitori.

Dumbrăvița nu e singura localitate din Timiș care este în carantină, Lugoj, Ghiroda, Dudeștii Nori, Giroc și Moșnița Nouă fiind de asemenea ”închise” din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus.

Pe plan internațional, Slovacia este cea mai mare țară din Europa care a anunțat că își va testa întreaga populație. Slovacii face acest lucru în mai multe etape, într-un singur weekend, luna trecută, peste 3,6 milioane de locuitori – o treime din populația țării – au fost testați pentru COVID-19.

Rezultatele au arătat câteva zeci de mii de infectări, iar autoritățile de la Bratislava spun că prin testarea în masă pot gestiona mult mai bine epidemia.