O mare companie din România, implicată într-un nou scandal de corupție în sănătate

Procurorii DNA au început urmărirea penală față de compania HP România și față de 9 foști și actuali șefi ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, informează DNA într-un comunicat de presă. Informația vine într-un moment în care sistemul de sănătate din România este deja zguduit de unul dintre cele mai mari scandaluri de după Revoluție: dezinfectanții diluați vânduți în spitale de compania Hexi Pharma.

Procurorii susțin că HP România a încasat sume mult umflate din partea CNAS, pentru prestarea unor servicii de instruire a angajaților Casei, servicii care în realitate aveau prețuri mai mici. Astfel, statul a fost prejudiciat cu o sumă foarte mare de bani: 16,8 milioane de euro (inclusiv TVA).

HP are în jur de 4.000 de angajați în România, fiind așadar unul dintre cei mai importanți angajatori din țară în industria de software și servicii IT.

Mai exact, în perioada 2007-2009, între CNAS și HP România au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

Procurorii spun că prețul la care au fost achiziționate aceste servicii de către CNAS era mult supraevaluat, fiind de 804 euro / zi / om în cazul a două dintre actele adiționale acte și de 760 euro /zi / om, în cazul unui alt act adițional. Potrivit procurorilor DNA, valoarea reală a serviciilor oferite era de cel mult 200 de euro / zi / om.

Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții: 

– fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii

– CNAS a acceptat propunerile HP România fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului

– ofertele HP România nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere / de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI

– aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro / zi / om

Patronul Hexi Pharma, mort în accident de mașină. Cele 3 posibile cauze ale accidentului

„Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiționale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal”, se arată în comunicatul DNA.

Reprezentanții CNAS și persoana juridică HP România sunt anchetați acum pentru abuz în serviciu, respectiv pentru complicitate la abuz în serviciu.

În afară de persoana juridică HP România, procurorii DNA au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

Mihai Liliana Maria, director la Direcția Juridic, Contencios și Acorduri Internaționale la data faptelor. În prezent Liliana Mihai este directorul general al CNAS.

Vasile Ciurchea, președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv februarie 2007 – ianuarie 2009

Valeriu Simon, vicepreședinte al CNAS la data faptelor

Leana Stoea, director general adjunct al CNAS la data faptelor. Leana Stoea este și în prezent angajată a CNAS, fiind director general adjunct al Direcţiei Generale Economice din CNAS.

Mihai Bejat, director la Direcția Tehnologia Informației din cadrul CNAS la data faptelor. Mihai Bejat este și acum director adjunct al Direcţiei Suport Tehnologia Informaţiei din CNAS.

Ovidiu Munteanu, director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul CNAS la data faptelor

Irinel Popescu, președinte al CNAS la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009

Constantin Maria Mihaela, director general adjunct. Mihaela Constantin este în prezent directorul Direcției Buget din CNAS.

Medveș Istvan Lucian, director la Direcția Tehnologia Informației

Dacă v-a plăcut acest articol alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Copiii invizibili ai României ies la lumină și își clădesc un alt viitor
Primul spital pentru animale fără stăpân din România. În ce oraș s-a deschis
Patronul Hexi Pharma, mort în accident de mașină. Cele 3 posibile cauze ale accidentului

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.