O localitate din România a intrat între cele mai ”verzi” orașe din lume

Alba Iulia este singura localitate din România care a fost inclusă pe lista celor 100 de orașe din lume care folosesc energie curată.

Lista a fost realizată de către organizația non-profit de mediu Carbon Disclosure Project. Orașele care au prins topul obțin cel puțin 70% din energia electrică pe care o folosesc din surse regenerabile, cum ar fi cele hidrologice, geotermale, solare și eoliene.

Alba Iulia folosește 99% energie regenerabilă, dintre care 96% provine de la hidrocentrale, 1% este energie eoliană, iar 2% este energie solară. Restul de 1% din energia electrică este generat de arderea gazelor naturale.

În Europa, Basel (Elveţia), Ljubljana (Slovenia), Bolzano (Italia), Fave (Portugalia), Reykjavik (Islanda), Akureyri (Islanda), Ærøskøbing (Danemarca) folosesc surse regenerabile pentru obținerea energiei electrice în proporție de 100%.

La nivel global, Brazilia stă cel mai bine la capitolul energiei regenerabile, aproape din jumătate dintre orașele statului sud-american bazându-se exclusiv pe hidrocentrale.

De cealaltă parte, întreg continentul asiatic are în top 100 o singură localitate: Inje, din Coreea de Sud, care folosește energie electrică din surse regenerabile în proporție de 93 la sută.

Din 570 de oraşe ale lumii care au fost luate în calcul în alcătuirea listei, peste 100 acumulează cel puţin 70% energie electrică din surse regenerabile precum hidrocentrale, geotermane, solare şi eoliene.

Puteți consulta lista completă a celor mai ”verzi” orașe din lume aici.

Alba Iulia este un oraș care nu bate pasul pe loc. Folosindu-se abil de fondurile europene, localitatea transilvăneană a reușit să își crească semnificativ numărul de turiști străini, dar să se dezvolte și pe plan tehnologic.

Este primul oraș inteligent din România. Noua infrastructură ajută Primăria Alba Iulia să observe tendințele traficului pietonal din oraș, în funcție de momentul zilei sau de condițiile meteorologice.

Soluția de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluția de management al apei este în curs de instalare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.