O imagine superbă a Universului. Galaxiile care ne zâmbesc prietenos

galaxii zambitoare
Roiul de galaxii pare să ne zâmbească. Foto: NASA/ESA Hubble Space Telescope / Judy Schmidt

O imagine realizată de Telescopul Spațial Hubble a surprins roiul de galaxii SDSS J1038+4849, iar acesta pare să zâmbească, amintind de fețele zâmbitoare atât de populare în mediul online.

Un roi de galaxii este o structură alcătuită din sute sau chiar din mii de galaxii ținute împreună de forța gravitației.

În imaginea realizată de Hubble se disting doi “ochi” portocalii și un „nas” alb strălucitor. De fapt, „ochii” și „nasul” feței zâmbitoare sunt galaxii foarte strălucitoare, iar zâmbetul este un arc produs de un efect numit lentilă gravitațională, relatează spacetelescope.org.

Roiurile de galaxii sunt cele mai masive structuri din Univers, așa că exercită o atracție gravitațională atât de puternică încât ele deformează spațiul și timpul în jurul lor, acționând precum o lentilă cosmică ce poate mări, distorsiona sau îndoi lumina din spatele lor. Acest fenomen, extrem de important pentru multe dintre descoperirile realizate de Telescopul Hubble, este explicabil prin teoria relativității generalizate a lui Albert Einstein.

Mai exact, roiul masiv de galaxii aflat între Pământ și alte galaxii și mai îndepărate a îndoit traiectoria luminii. Din acest motiv, în fotografie se văd niște forme alungite, care sunt în realitate imagini deformate ale galaxiilor îndepărtate.

În cazul acestei fotografii, inelul creat – fenomen cunoscut drept Inelul lui Einstein, produs prin îndoirea luminii – este o consecință a alinierii exacte și simitrice a sursei, a lentilei și a observatorului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O româncă, printre finaliștii concursului de fotografie al National Geographic Traveller
Colecția de iarnă DNA: fesuri pentru românii de rând, „zebre” pentru corupți
20 de curiozități despre diminețile bucureștenilor

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.