O gafă istorică face de râs noile ambiții spațiale ale Rusiei

Rachetă Soyuz. Foto: nasa.gov

Pierderea unui satelit în valoare de 45 de milioane de dolari, luna trecută, a fost cauzată de o eroare unică în istoria programelor spațiale.

Potrivit vicepremierului rus Dmitri Rogozin, citat de The Guardian, pierderea satelitului Meteor-M a avut la bază o jenantă eroare de programare. Racheta Soyuz – care transporta satelitul meteo rusesc, dar și alți sateliți mai mici ai unor companii și institute din Rusia, Norvegia, Suedia, SUA, Japonia, Canada și Germania – a fost programată cu coordonate greșite.

”Racheta a fost programată ca și când decola din Baikonur. Nu i-au dat coordonatele corecte”, a spus Rogozin. Racheta decolase însă de pe noul cosmodrom Vostochny, din estul Rusiei. Baikonur este un cosmodrom din Kazahstan pe care rușii îl folosesc deseori, însă noile ambiții spațiale ale lui Vladimir Putin și ale puterii de la Moscova sunt legate de Vostochny.

Acest nou cosmodrom se află în taigaua din regiunea Amur, într-o zonă extrem de izolată din estul îndepărtat al statului. Este și prima instalație civilă de lansare a rachetelor.

Vestea că orice contact cu satelitul rusesc a fost pierdută a fost dată de Roscosmos pe 28 noiembrie. Agenția rusă anunța atunci că racheta purtătoare Soyuz a decolat fără probleme, dar nu a reușit să ajungă pe orbita prevăzută.

Baza de la Vostochny a fost inaugurată în aprilie 2016, dar lansarea nu a fost lipsită de probleme. Evenimentul ar fi trebuit să aibă loc pe 27 aprilie, dar o problemă la un cablu a făcut ca operațiunea să fie amânată pentru a doua zi, spre nemulțumirea lui Vladimir Putin.

Liderul rus i-a criticat atunci pe vicepremierul Rogozin și pe șeful Roscosmos, Igor Komarov. A căzut însă și un ”cap”: cel considerat vinovat de eroarea tehnică, Leonid Shalimov, a fost demis din fruntea holdingului de stat Avtomatika.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.