O fetiță de 10 ani din Rusia a fost ridicată de poliție în timpul orelor pentru că avea steagul Ucrainei la profil

ucraina
Foto: lavnatalia / pixabay.com

O fetiță de 10 ani a ajuns la poliție după ce directorul unei școli din Moscova unde aceasta era elevă a anunțat Ministerul Afacerilor Interne că fata are la poza de profil de pe o rețea de socializare culorile Ucrainei – galben și albastru, relatează publicația independentă meduza.io.

Fetița din clasa a V-a a fost ridicată de poliție în timpul orelor și dusă la secție.

Mama fetei a raportat incidentul la OVD-Info, un ONG pentru drepturile omului. Numele mamei și al fetei nu au fost făcute publice.

Mama a relatat că la sfârșitul lunii septembrie a fost chemată la școala din Nekrasovka pentru a discuta de ce fiica ei lipsea de la lecțiile patriotice care au fost introduse în programă în acest an școlar. La întâlnire, femeia a fost întrebată și despre avatarul fiicei sale. I s-a mai spus că unul dintre părinții unui coleg de clasă s-a plâns că fata a postat în chat un sondaj despre pace și război.

Pe 29 septembrie, directorul școlii a depus o cerere la Departamentul Afacerilor Interne pentru districtul Nekrasovka. În apelul său, citat de activiștii pentru drepturile omului, ea a remarcat performanțele academice ale fetei și a cerut, de asemenea, să se „examineze condițiile de viață ale familiei, comportamentul copilului și poziția sa civică”. Directorul le-a mai cerut polițiștilor „să influențeze poziția educațională” a mamei.

Pe 5 octombrie, în jurul orei 10, poliția a venit să o ia pe fată de la școală, a mai spus mama ei. Un polițist și un inspector de minori au întrebat-o pe elevă dacă mama ei lucrează, ce face și cum își petrec timpul liber în familie. Apoi polițiștii au dus-o pe fată la departamentul Ministerului Afacerilor Interne, în timp ce mama ei a fost adusă acolo separat.

„În fața copilului care plângea, forțele de securitate au condus-o nepoliticos pe mamă la ieșirea din școală”, au arătat reprezentanții OVD-Info.

În departamentul Ministerului Afacerilor Interne, poliția le-au interogat pe cele două timp de 3 ore. Polițiștii au fost interesați în special de motivul pentru care fata a ales un astfel de avatar cu o astfel de combinație de culori.

Angajații Centrului de Combatere a Extremismului au studiat și corespondența de pe telefonul femeii.

După un timp, polițiștii au venit la domiciliul familiei și, fără să prezinte niciun document, au început să studieze corespondența și istoricul căutărilor de pe telefon și laptop și, de asemenea, „au scotocit prin lenjeria de pat”, a mai spus mama fetei.

Foto: lavnatalia / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.