O femeie în vârstă de 86 de ani a ridicat un monument pentru eroii români căzuți pe Frontul de Est

Acesta este monumentul ridicat de Marghioliţa Huzum în memoria ostașilor români căzuți în Al Doilea Război Mondial. Foto: Adevărul
Acesta este monumentul ridicat de Marghioliţa Huzum în memoria ostașilor români căzuți în Al Doilea Război Mondial. Foto: Adevărul

Cu toate că are o pensie de doar 600 de lei, o bătrână din județul Vaslui a reușit să ridice un monument în memoria soldaților români care au pierit în Al Doilea Război Mondial.

Dacă în urmă cu o săptămână vă prezentam cazul unei bătrâne din județul Teleorman, care a reușit să doneze 10.000 de lei pentru Catedrala Neamului, cu toate că avea o pensie minusculă, astăzi vă spunem o altă poveste:

Marghioala Huzum este o femeie extraordinară. Ea a construit, cu ajutorul unui nepot, un monument în memoria unui regiment care a pierit în apropierea comunei Fălciu în cea de-a doua mare conflagrație a secolului trecut.

Marghioala avea doar 10 ani când a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial, însă venirea rușilor în sat i-a marcat întreaga viață.

”La 21 iunie 1941 a început războiul şi au urmat zile şi nopţi de groază, în care mulţi eroi au căzut pentru reîntregirea patriei. De la noi din sat au murit 18 oameni pe câmpurile de luptă. În 1944, când s-a instalat armata rusească la noi în sat, au prins nemţi, naţionalităţi străine. I-a adunat în faţa satului, i-a aşezat în rând, i-a pus să sape groapă, i-a aşezat pe malul din răsărit, iar ruşii în spate cu mitralierele. Au căzut singuri în groapă, pe spate. Alt ostaş îi trăgea în groapă de picioare, mort-nemort, trăgeau pământul peste ei. Nu conta că poate mai sunt în viaţă. Nu aţi văzut războiul, este groaznic, să nu vă trebuiască”, a povestit bătrâna în vârstă de 86 de ani pentru Adevărul.

Pe câmpul unde bunica din Vaslui a ridicat monumentul au fost, cândva, trei cruci de lemn puse de Armata Română. ”Sunt amintiri pe care nu le poţi uita, pe care nu trebuie să le uităm! Rudele celor care zac în aceste pământuri nu uită durerea din suflet”, a mai spus femeia care a cheltuit aproximativ 10.000 de lei cu monumentul.

Foto: Vremea Nouă
Foto: Vremea Nouă

În urmă cu câțiva ani, femeia care a făcut doar șapte ani de școală, a scris și o carte, numită ”O viață de țărancă”.

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.