O femeie a primit 16 ani o pensie mai mică decât i se cuvenea, dintr-o greșeală a Casei de Pensii

Ana Bîrloncea

Ana Bîrloncea. Foto: Captură Digi24

Ana Bîrloncea, o bătrână din satul Tăuni din județul Alba, a primit timp de 16 ani o pensie mai mică decât ar fi trebuit din cauza unei greșeli a Casei Județene de Pensii Alba, relatează postul de televiziune Digi24.

În anul 2002, Ana Bîrloncea s-a pensionat anticipat. Doi ani mai târziu, când a împlinit vârsta legală de pensionare, ea a depus un nou dosar, de pensionare pentru limită de vârstă.

Deși cererea i-a fost acceptată, dintr-o eroare a unui funcționar, în baza de date a fost introdus un cod greșit, iar femeia a continuat să primească pensia anticipată, care era mai mică. Însă bătrâna nu a observat diferența.

În 2002, la pensionarea anticipată, pensia femeii a fost de 400 de lei. Până în 2020, pensia a crescut până la 704 lei. Dacă ar fi luat pensia calculată corect, ar trebuit să ia cu vreo 40 de lei pe lună mai mult. În 16 ani, femeia a pierdut practic 7.300 de lei, bani care nu par mulți pentru unii dintre noi, însă pe bătrână cu siguranță ar fi ajutat-o.

Eroarea a fost descoperită în urmă cu câteva luni, după un control făcut la Casa Județeană de Pensii Alba de către Casa Națională de Pensii. Directorul Alexandru Retegan a fost demis, iar între timp funcţionarul care s-a ocupat de dosar a murit.

Acum, deoarece greșeala a fost descoperită prea târziu, iar termenul de prescriere este de 3 ani, femeia nu va primi înapoi decât o mică parte din bani. Concret, funcționarii i-au înapoiat doar 1.202 lei din cei 7.300 deoarece legea nu permite să i se restituie decât banii din ultimii 3 ani.

Potrivit Digi24, șefa respectivului angajat spune că nu are timp să verifice tot ce fac oamenii din subordinea sa şi dă vina tot pe pensionară că nu a venit să sesizeze eroarea.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version