O femeie a plecat acasă cu o tufă de bujori de pe munte. Salvamontist: Troglodiților, se dau amenzi grase

FOTO: Sorin Lazăr/Facebook
FOTO: Sorin Lazăr/Facebook

O imagine cu o femeie care avea în mână o tufă tăiată de bujori în zona Bâlea Tunel a fost postată de Salvamont Argeș. „Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată şi se iau amenzi grase la buget. În plus, NU se poate răsădi. Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puţin 30 de ani şi se vor usca imediat… În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic, în plus, planta fiind hepato-toxică”, scrie pe pagina de Facebook Salvamont Argeș. Imaginea a fost surprinsă de fotograful Sorin Lazăr.

Șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, a explicat, pentru Libertatea, că turiștii pleacă acasă cu tot ce găsesc pe munte, de la bujori la flori de colț, în ciuda panourilor pe care stă scris că este interzis să culegi plantele protejate de lege.

„Știți cât a avut nevoie tufa aia să crească? Cel puțin 30 de ani! Și să rupi ca să ți se usuce în curte acasă… În perioada asta, este un război al încercării de a proteja ceea ce mai e pe munte cât de cât. Bujorul de munte crește undeva la câțiva centimetri pe an. Problema este că, de la an la an, toată suprafața de Rhododendron se reduce drastic. Când eu eram puștan și mergeam pe munte, în perioada asta erau munții roșii-roșii, acum au mai rămas câteva pâlcuri”, a spus Săndoiu, pentru Libertatea.ro.

Salvamontiștii au avut de lucru în weekend. Un tânăr din Dolj a fost salvat de salvamontiști și jandarmi după ce a stat 3 zile legat cu un lanț de un copac în Parâng. Acesta le-a spus salvatorilor că a vrut să exerseze tehnici de supravețuire. Salvamontiștii și jandarmii au fost alertați de niște ciobani din zonă, care au auzit strigătele de ajutor. Tânărul a fost găsit legat de picior cu un lanț cu lacăt.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.