Ionuț Suciu, fost Creative Producer pentru Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, a atras atenția că o fântână publică din oraș decorată de artiști a fost placată cu gresie de autorități.
Cișmeaua se află în Parcul Poporului din Timișoara, iar lucrarea reprezenta o hartă artistică a Timișoarei, construită din fragmente, asemenea unui puzzle, cu străzi, clădiri și diverse alte spații.
În 2023, Timișoara este Capitală Culturală Europeană.
„În 2020, când lucram pentru Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, am început, împreună cu partenerii de la CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare, un proiect prin care să transformăm fântânile publice din oraș cu ajutorul unor artiști și să lăsăm astfel o moștenire orașului și locuitorilor săi și după anul deținerii mult-așteptatului titlu. Era continuarea unui demers început în 2019, când artiștii de la Nava C2 au realizat o lucrare artistică pe structura fântânii din zona Bucovina, în cadrul programului Memoriile Cetății.
Am reușit atunci, în cadrul programului La PAS, să mai realizăm trei astfel de lucrări artistice: în Parcul Botanic, tot împreună cu Nava C2; în zona 700, împreună cu artiștii de la Lapsus; și în Parcul Poporului, unde Andreea Medar și Mălina Ionescu au realizat o hartă artistică a Timișoarei, construită din fragmente, asemenea unui puzzle, cu străzi, clădiri, spații ale locuirii și ale memoriei afective – individuale sau comune.
Ne propuseserăm ca numărul intervențiilor să crească de la un an la altul, astfel încât, până în 2023, să ajungem în fiecare cartier al Timișoarei și să transformăm fântânile în lucrări de artă de care să se bucure oamenii din oraș.
Câteva luni mai târziu mi-am încetat colaborarea cu asociația, iar proiectul nu a mai fost continuat.
Cireașa de pe tort a venit însă astăzi, când am aflat că lucrarea din Parcul Poporului a fost… „renovată”.
Sunt câteva ceasuri de când am primit pozele și încă nu știu cum să reacționez. Îmi vine să urlu, dar sunt fără cuvinte…”, a scris Ionuț Suciu pe pagina sa de Facebook.
În replică, reprezentanții Aquatim, operatorul regional al serviciilor de alimentare cu apă și canalizare pe aria județului Timiș, au declarat pentru Tion.ro că fântâna era deteriorată.
„Intemperiile atmosferice și vandalizările au dus, în timp, la deteriorarea fântânii. Având în vedere starea de degradare, s-a luat decizia refacerii postamentului, reparării și igienizării instalațiilor. Cimentul era foarte crăpat, căpătase o culoare neagră, pe alocuri era căzut și se vedeau bucăți de polistiren, robineții și conductele au fost furate. În plus, mare parte din fațadă era desprinsă și stătea să cadă”, au transmis aceștia pentru Tion.ro.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: