O familie unită e o familie fericită. Ce poţi face pentru a întări relaţiile cu cei dragi

Foto: Pexels.com

Timpul petrecut împreună este unul dintre cele mai mari şi mai frumoase daruri pe care membrii unei familii şi-l pot oferi unul altuia. Acesta nu numai că ajută la consolidarea legăturilor, dar oferă și un sentiment de apartenență și securitate tuturor celor implicaţi. 

 

Mai mult decât atât, studiile de specialitate au arătat că, atunci când familiile împărtăşesc diferite activități, copiii învață abilități sociale importante și ajung să aibă o stimă de sine mai mare. Părinţii joacă un rol cheie în cultivarea și protejarea acestor legături familiale. Totuşi, construirea unor relații strânse nu se întâmplă întotdeauna în mod natural, mai ales în contextul în care din ce în ce mai mulţi adulţi au vieţi profesionale foarte solicitante. Dacă mai apare şi o situaţie excepţională, cum este actuala pandemie de COVID-19, absenţa unor activităţi de rutină, lipsa de predictibilitate şi stresul asociate acestei situaţii pot duce la deteriorarea relaţiilor dintre membrii unei familii. Pentru a depăşi cu bine aceste provocări, iată ce aţi putea face. 

Programează activităţi comune

Fie că aveţi copii mai mici sau adolescenți, este nevoie să vă faceţi timp, în mod frecvent, pentru activităţi de familie. Poate fi vorba despre o seară de jocuri sau despre o după-amiază petrecută în parc, important este să vă faceţi timp pentru activităţi distractive pentru toţi, preferabil fără să implice telefoanele mobile, computerele sau televizorul. De asemenea, este foarte important să vă creaţi propriile voastre tradiţii de familie. Poate fi prepararea unui desert special la sfârşit de săptămână, crearea unor decoruri manuale pentru sărbătorile de iarnă sau participarea anuală la anumite evenimente publice. Important este, odată create aceste tradiţii, să faceţi tot posibilul să le păstraţi.

Mâncaţi împreună

Fie că vorbim despre Occident, vezi exemplu Franţei sau Italiei, fie că vorbim de Orient, de exemplu, Turcia sau Maroc, masa de sufragerie este o adevărată „instituţie” a familiei. În toate culturile lumii, a lua masa împreună este o tradiţie care se extinde dincolo de aspectul culinar şi care presupune convivialitate, dezbatere de idei şi împărtăşirea experienţelor personale. Multe familii au, în prezent, un program atât de haotic, încât cu greu se mai regăsesc în jurul mesei, în acelaşi timp. Oricât de greu v-ar fi, încercaţi, cel puţin de trei ori pe săptămână, să vă faceţi timp să mâncaţi împreună. Masa, această mică „agora” a spaţiului comun, este momentul ideal pentru a discuta despre lucrurile care contează pentru voi. 

Şedinţe de familie

Poate mai puţin plăcute, dar cu adevărat necesare, şedinţele de familie sunt un moment bun pentru a discuta, pe un ton calm, cu înţelegere şi afecţiune, despre aspectele mai puţin plăcute, inevitabile în orice fel de relaţii apropiate. Totuşi, pentru a nu le oferi pe termen lung o conotaţie negativă, puteţi profita de aceste discuții pentru a aborda şi subiecte mult mai plăcute, cum ar fi organizarea unei petreceri aniversare sau planificarea vacanţelor. 

Implicaţi-vă în activităţile de interes pentru ceilalţi

O familie puternică este una în care membrii săi se susțin reciproc. De exemplu, dacă unul dintre adulţi este implicat în activităţi de voluntariat, ideal ar fi ca şi ceilalţi membri să îl susţină şi să îl ajute practic în desfăşurarea lor. Pe de altă parte, dacă unul dintre copii este pasionat de un anumit sport sau practică o activitate extraşcolară, participarea tuturor la evenimentele importante pentru el poate ajuta semnificativ la consolidarea generală a legăturilor familiale.

 

Printr-o organizare mai atentă a activităţilor de familie şi prioritizând timpul petrecut cu cei dragi, legăturile se pot consolida semnificativ, ceea ce înseamnă, mai înainte de orice, o familie mai unită şi mai fericită.

 

Sursă foto: pexels.com

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.