O familie de nurci americane face prăpăd într-o rezervație din România

FOTO: Anna Wójtowicz/Wikimedia Commons
FOTO: Anna Wójtowicz/Wikimedia Commons

Localnicii din două comune din Brașov sunt terorizți de animalele carnivore ale unui om de afaceri olandez, care au evadat din crescătorie.

Necazurile oamenilor din comunele Feldioara și Hălciu au început de toamna trecută. Ferma de nurci americane din apropiere a primit un transport de câteva mii de animale, iar șoferul a făcut o manevră greșită.

„Au fost trei zile ploioase, a alunecat și a îndoit poarta destul de tare”, a explicat assistant managerul fermei, Adina Oyntzen, pentru Digi24.

Directorul executiv al Fereației Coaliția Natura 2000 România, Liviu Cioineag, a declarat că va solicita Ministerului Mediului să interzică în România comerțul, transportul și comercializarea sau creșterea nurcii americane.

„Este o specie care atacă, de multe ori atacă mai mult decât consumă la un moment dat, este o specie invazivă. Fiind specie de mamifer carnivor transmite clar rabia dacă o ia. În pericol sunt mai ales vieţuitoarele din rezervaţia naturală Dumbrăviţa, unde nurcile s-au instalat”, explică conf. univ. Dan Traian Ionescu – coordonatorul sucursalei Braşov a Societăţii Ornitologice Române.

Activiștii de mediu susțin că ferma trebuie închisă. Inspectorii sanitar vetereniari au spus că au găsit probleme. „Neconformităţi legate de asigurarea perimetrului, condiţiile de biosecuritate nu existau la nivel maxim, cum am impus în momentul autorizării”, a declarat directorul executiv al DSVSA Braşov, Dorin Enache.

Nurca americană este originară din America de Nord și a fost introdusă în Europa, Asia și Siberia. Are o lungime de aproximativ 50 de centimetri și o greutate de 900 de grame. Se hrănește cu rozătoare, crustacee, pești, amfibieni și păsări.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în exoticul Dubai. Salarii de peste 1.500 de dolari, experiența nu e obligatorie
TAROM lansează oferta de primăvară. Bilete de avion ieftine spre zeci de destinații
Cum poți să primești de la stat un teren gratuit pentru casa ta. Ce trebuie să faci

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.