O experiență de coșmar. Români angajați în Danemarca, tratați ca niște sclavi

Foto: Youtube

Zeci de români care au plecat la muncă în ferme din Danemarca, una dintre cele mai bogate țări din Uniunea Europeană, se plâng de condițiile mizerabile în care au fost nevoiți să trăiască.

„Era vorba că o să stau în casă, am stat într-o rulotă. Pe timpul iernii bătea vântul prin rulotă, când era ger, îngheța apa, nu puteam să spal nici vasele”, spune un român care preferă să rămână anonim, citat de Știrile Pro Tv.

Daniel Hrișcu a trecut la rându-i prin astfel de experiențe, în cei trei ani de când se află în Danemarca. „Am lucrat în zootehnie și de cele mai multe ori s-a întâmplat să nimeresc peste angajatori care nu ne respectă pe noi ca muncitori, ne cred ca niște sclavi. Încearcă să ne cazeze în niște case cu condiții precare. În alte locuri am avut probleme cu banii, orele suplimentare nu erau plătite conform contractului”, explică el.

Hrișcu spune că de vină pentru această situație sunt atât fermierii danezi, cât și firmele de intermediere care recrutează muncitori în țări din Europa de Est, ca România. „Ei [firmele de recrutare – n.r.] spun că au trimis oameni să vadă condițiile și că nu vor mai apela la alți români să îi trimită acolo, deși imediat după ce am plecat, la două săptămâni am trecut pe acolo și deja aduseseră alți români. Ei știu în ce condiții ne trimit. Nu reușește cu tine, cu siguranță 1,2,3 după tine vor accepta”, completează muncitorul.

Un alt muncitor român a trecut exact prin același coșmar, explicând că muncitorii care nu se conformau regulilor absurde erau pur și simplu trimiși pe drumuri. „Te angajează sclav pentru managera poloneză care se crede daneză. Au schimbat din vară până acum 10 oameni, dacă ei nu-i place de fața ta ai plecat, dacă ești sclav la propriu ai șanse să mai stai până îți vede mai bine fața”, spune acesta din urmă.

Românii care au trecut prin experiențe neplăcute în Danemarca sunt invitați să povestească totul pe grupul de Facebook Ferme de evitat în Danemarca.

Salariile la fermele din UE pornesc de la 1000 de euro. Cei tentați de ofertele angajatorilor străini sunt sfătuiți să nu uite niciodată de sfaturile de mai jos, date de un reprezentant al Asociației pentru Integrarea Cetățenilor Români în UE, Dan Constantin Goldiș:

– să citească siteurile consulatelor și ambasadelor în care merg;

– să nu dea din mână niciodată actul de identitate;

– să nu semneze niciun contract într-o limbă pe care nu o înțeleg.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un loc spectaculos din România, lăudat în presa străină: „Uitați de Disney!”

Poliția Română angajează 1.900 de agenți. Ce salarii au polițiștii

A fost lansat primul tramvai gândit 100% în România | FOTO

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.