O declarație a liderului PNL a stârnit reacții: „Te rog, nu-l înlocui pe Dragnea”

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, la Mediaș, că nu i se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit.

„Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative, venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus Orban.

Declarația liderului PNL a fost contestată atât de oameni din industria IT, cât și de politicieni.

„Ludovice, te rog nu-l înlocui pe Dragnea! Ți-a dat ţie prin cap să impozitezi salariaţii din industria IT.

Ludovice, datorită importanţei acestei categorii de specialişti, veniturile lor n-au fost impozitate nici în perioada de criză economică.

Acest lucru a făcut ca toate marile companii IT din lume să dezvolte în România mari centre de cercetare, de realizare programe industriale, centre regionale de mentenanţă etc, etc. absorbind integral forţa de muncă specializată produsă de toate marile universităţi ale ţării.
Ludovice, în afară de un imens prestigiu adus ţării, această industrie, concentrată în câteva blocuri de birouri din România, generează o contribuţie la PIB care, în curând, va egala contribuţia întregii agriculturi autohtone.
Ludovice, dacă te pui cu taxele pe ei, fetele şi băieţii aceştia au câte un scaun şi un calculator pe care într-o noapte le iau sub braţ şi au plecat în alte zări pentru că, partea esenţială, creierul, este la purtător.
Ludovice, ţara nu mai suportă încă un Dragnea care le ştia pe toate atât de bine încât, prin Legea Redevenţelor şi prin celebra OUG 114, a reuşit să alunge investitorii şi a blocat începerea investiţiilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Nu vrei tu să laşi industria IT în pace şi să promiţi că abrogi cele două acte normative care lovesc cumplit economia românească?
Ludovice, nu te lăsa ameţit de aburii victoriei la europarlamentare că rişti să-ţi pierzi permisul de conducere.
PS – în UE, deficitul de specialişti IT este de 1 milion de oameni”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.
Nici colegul său de partid, Rareș Bogdan, primul pe lista PNL la alegerile europarlamentare nu s-a arătat încântat de ideea lui Ludovic Orban.
„Nu știam nimic despre această declarație. Vorbiți cu președintele partidului, cel care a făcut această declarație. Acum aflu și eu. Este foarte riscant pentru că avem o mulțime de creiere care au părăsit România. Cel mai bine ar fi să primiți lămuriri de la domnul Orban. Eu pot să vă zic că nu există în programul de guvernare al PNL o astfel de măsură. Noi propunem și vom da doar facilități pentru mediul de afaceri, nu tăieri. Nu sunt atent la toate declarațiile, dar vă asigur că nu vom tăia reduceriile la impozit pentru cei din sectorul IT”, a spus Rareș Bogdan, la România TV.

Potrivit Hotnews.ro, productivitatea angajaților din IT a crescut de la 19.000 de dolari/angajat în anul 2000, la peste 55.000 de euro/angajat (estimare ANIS) în 2020. În 2017, industria se baza pe 100.000 de angajați, care rulau afaceri de circa 4 miliarde de euro.

Exporturile din servicii IT&C în afara țării s-au ridicat la 3 miliarde de euro.

Ca număr, dacă în UE ponderea angajaților din IT în total angajați e de circa 3.7%, la noi e de 2%, potrivit informațiilor din industrie. Ca pondere în PIB, IT-ul e la puțin peste 6%, ambiția lor fiind de a ajunge la 10%.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.