O comoară arheologică veche de 3.500 de ani a fost descoperită în pădure

FOTO: Adevarul.ro
FOTO: Adevarul.ro

Cătălin Dumitran, un pasionat de istorie din orașul Băicoi, a făcut o descoperire extraordinară în pădure, în a doua zi de Paște.

Era cu familia la plimbare în pădurea de la marginea orașului. Însă zona va rămâne secretă de teama celor care ar putea săpa ilegal.

Cătălin Dumitran are însă licență de la poliție pentru a deține și utiliza detectoare de metale, intsrument cu ajutorul căruia a și făcut descoperirea.

„Am început să sap şi am săpat ca niciodată o groapă adâncă de vreo 50 de centimetri până am văzut ceva de culoare albastră. Când mi-am dat seama ce este vă rog să mă credeţi că mi s-au înmuiat picioarele. Nu sunt un profesionist, dar de citit am mai citit pentru că sunt pasionat de istorie. Ştiam peste ce am dat.

L-am luat în mână şi l-am curăţat cu mâna uşor de pământ. Deşi este un topor din bronz, este foarte fragil şi părea că se descompune, de accea am decis să-l pun repede într-o cârpă pe care o foloseam să mă şterg pe mâini şi l-a sunat pe primarul din Băicoi”, povesteşte Cătălin Dumitran pentru adevarul.ro.

Specialiştii au confirmat că este vorba despre un topor vechi de cel puţin 3000 de ani.

„Din câte am mai studiat şi eu, se pare că este un obiect destul de rar, doar unul asemănător fiind găsit undeva prin Scoţia. Pare să fie un topor folosit la diferite ritualuri de fertilizare, de magie”, spune Dumitran pentru adevarul.ro.

Mai mult, a dat în scris că nu este interesat de o recompensă.

„Eu fac asta din pasiune şi îmi doresc să mai găsesc încă o sută de topoare la fel de vechi. Nu sunt un om bogat, dar nici nu vreu să mă îmbogăţesc distrugând istoria.

FOTO: Adevarul.ro
FOTO: Adevarul.ro

Eu am fost plecat o perioadă din ţară şi acolo mi s-a aprins acest sentiment de patriotism, iar luni când am găsit acest obiect chiar m-am emoţionat, mi s-au înmuiat picioarele ş am început să tremur. Este greu de descris în cuvinte ce am simţit atunci.

După această descoperire mă simt motivat şi demotivat deopotrivă. Pe de o parte vreau să mai merg să caut, însă nici nu vreau să distrug un sit arheologic. Am licenţă pentru detectorul de metale, dar conform legii, noi detectoriştii nu avem voie să ne apropiem pe o anumită rază de astfel de situri unde sapă doar arheologii”, a mai spus Cătălin Dumitran pentru adevarul.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.