O cometă misterioasă va lumina cerul nopții la sfârșitul lui aprilie. E deja cel mai mare ”obiect verde” din sistemul solar

Foto: Pixabay

O cometă care își croiește drum spre centrul sistemului nostru solar ar putea deveni, în curând, unul dintre cele mai luminoase obiecte de pe cer.

Astronomii spun că Atlas, așa cum a fost numită cometa descoperită la finalul anului trecut, este de 4.000 de ori mai luminoasă decât în momentul primei sale observări și are potențialul să devină ”cometa unei generații” dacă își va menține compoziția, scrie The Times.

”E cu siguranță o cometă promițătoare”, susține Daniel Brown, expert în astronomie la Universitatea Nottingham Trent, adăugând: ”La finalul lunii aprilie ar urma să arate cu adevărat uluitor”.

Atlas are un miez înghețat de doar câțiva kilometri în diametru, însă are o atmosferă mult mai mare. În acest moment, cometa se apropie de mijlocul sistemului solar, urmând să treacă pe lângă Pământ în luna aprilie.

Cometa nu reprezintă niciun pericol pentru Pământ, cel mai apropiat punct de trecere fiind la aproximativ 100 de milioane de kilometri depărtare.

Chiar și așa, cometa va fi foarte luminoasă. Astronomii se așteaptă ca Atlas să ofere un spectacol mult mai interesant decât ultima cometă vizibilă cu ochiul liber din Emisfera Nordică: Hale-Bopp, care a putut fi văzută în 1997.

Luminozitatea cometei se va amplifica odată cu apropierea ei de Soare. În acest moment, cometa este cel mai mare ”obiect verde” din sistemul solar, iar nuanța sa este dată de carbonul biatomic – o moleculă ce se găsește, de obicei, în componența cometelor.

”În acest moment cometa emite o cantitate uriașă de gaze”, a spus Karl Battams, de la Laboratorul de Cercetare Navală din Washington DC.

”Din acest motiv este foarte strălucitoare”, a mai spus el, adăugând că în acest moment cometa poate fi văzută cu ajutorul unui banal binoclu sau al unui telescop pentru amatori.

Astronomii spun că în acest moment nu dispun de date exacte despre compoziția cometei, iar din această cauză nu pot estima precis cât de luminoasă va fi aceasta.