O clădire istorică din România e de vânzare. În preț intră și o fantomă

Hotel Decebal FOTO: Dora Domsa/Wikimedia Commons
Hotel Decebal FOTO: Dora Domsa/Wikimedia Commons

Hotelul Decebal, din stațiunea Băile Herculane, a fost scos la vânzare de Fisc. Prețul clădirii de 7.000 de metri pătrați are un preț care pornește de la 4,2 milioane de lei. Autoritățile trebuie să recupereze datoriile proprietarului către stat.

Hotelul a fost construit în 1865 și s-a chemat în trecut Franz Iosif. Este în conservare din 1993, dar a ajuns o adevărată ruină.

Însă autoritățile, în loc să promoveze frumusețea clădirii, prezintă povești paranormale. Pe site-ul Primăriei Băile Herculane, la categoria „atracții turistice locale mai puțin obișnuite”, despre Hotelul Decebal se spune că este „în topul celor mai 10 bântuite bântuite, realizat de America Tours în perioada 2010 – 2011, la poziția a patra”.

O legendă locală spune că sub fundațiile Hotelului Decebal, vechi de 150 de ani, s-ar ascunde o comoară romană, păzită de această fantomă, pentru a ține departe căutorii de comori, se mai precizează pe site-ul primărie.

Băile Herculane au o istorie de aproape două milenii și începe din vremea romanilor, care au introdus cultul balnear preluat de la greci, potrivit Ideipentruvacanta.ro.

Atestarea documentară a stațiunii datează din anii 153 d.C., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi. Din timpul romanilor au rămas numeroae vestigii precum apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare.

Istoria modernă începe din 1718, în cadrul Imperiului austriac. Au fost construite și modernizate căile de acces, grănicerii bănățeni construind majoritatea edificiilor din stațiune, cu influențele barocului austriac.

FOTO: Dora Domsa/Wikimedia Commons

Baile Herculane Hotel Decebal.JPG
De la Andrei kokelburgOperă proprie, CC BY-SA 3.0 ro, Link

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.