O cetate veche de 700 de ani va fi restaurată cu bani europeni

Cetatea de la Colțești FOTO: Captură video/Youtube
Cetatea de la Colțești FOTO: Captură video/Youtube

Peste două milioane de euro vor fi investite în restaurarea Cetății Nobiliare de la Colțești, din Aiud. Cetatea va fi promovată împreună cu alte obiective turistice din regiune.

Cetatea de la Colţeşti a fost construită în jurul anilor 1296 de vice-voievodul Thorotzkay din Trascău, ca cetate locuibilă şi de refugiu. Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei şi cele două turnuri laterale.

Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, se păstrează o inscripţie care menţionează ca familia Thorotzkay a construit castelul în secolul al XIII-lea. Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuţilor, familia nobililor de Trascău (Thorotzkay) a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale austriece.

În anul 1470 cetatea a fost confiscată de regele Matia Corvin şi dată voievodului Transilvaniei. În 1510 a revenit nobililor de Trascău (Thorotzkay), iar în 1514 a fost devastată de ţăranii conduşi de Gheorghe Doja.