O capră neagră a fost împușcată în munții Parâng

Capra neagră. Foto: romanianeimblanzita.ro

Patru braconieri, doi români și doi cetățeni străini, au fost prinși de jandarmii montani din Parâng cu o capră neagră împușcată în portbagaj.

Mașina, cu numere străine, a fost oprită pe un drum forestier din zona Coriciu, din Masivul Parâng. Braconieri aveau asupra lor puști și cartușe, dar nu aveau autorizație de vânătoare.

„Efectivele de jandarmi montani au izolat zona şi au întocmit actele de constatare a infracţiunii, care au fost apoi înaintate organelor competente în vederea continuării cercetărilor pentru săvârşirea infracțiunii de braconaj, conform Legii 407/2006 a vânătorii și a protecției fondului cinegetic”, anunță Jandarmeria Română într-un comunicat de presă.

Anul trecut, câteva imagini făcute pe ascuns de niște turiști au dus la prinderea unor braconieri care au împușcat o capră neagră în Munții Rodnei.

Aceștia au fost duși în fața instanței și au primit sentințele finale în luna septembrie a anului trecut. Unul dintrei ei, pădurar de meserie, acuzat de braconaj cinegetic, complicitate la braconaj cinegetic și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Celălalt, judecat pentru braconaj cinegetic, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și uz de armă letală, a primit 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.

Denumit ştiinţific Rupicapra rupicapra carpathica, acest animal ierbivor este gregar: trăieşte în ciopoare de 5-30 exemplare, conduse de femele bătrîne. Masculii adulţi de peste cinci ani duc o viaţă solitară, retraşi în zone greu accesibile. Vârstă unui exemplar poate fi aflată numărînd inelele de pe coarne. Durata de viaţă este estimată la 15-20 de ani.

Capra neagră se distinge prin agilitate, putând face salturi de până la 2 m înălţime şi 6 m lungime. Chiar şi pe stânci abrupte, poate atinge o viteză de 50 km/ora. La nevoie poate înota, dar traversarea lacurilor alpine o epuizează. Printre duşmanii caprelor negre se numără urşii, lupii, risii şi acvilele de munte, dar numărul exemplarelor nu este periclitat de prădători, ci de braconieri, potrivit specialiștilor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.