O boală genetică rară a fost depistată în România. Duce la paralizie și deces

FOTO: Belova59/Pixabay.com
FOTO: Belova59/Pixabay.com

O boală genetică rară care duce la paralizie a fost depistată la mai mulți localnici dintr-un sat din Suceava. Potrivit medicilor, citați de Digi24, este provocată de o proteină mutantă care se depune pe nervi și inimă și netratată poate provoca decesul în aproximativ 5 ani.

Până acum, în România au fost diagnosticate 40 de persoane cu această boală, cele mai multe fiind din Suceava, localitatea Todirești. Mulți dintre pacienți nu au legături de rudenie între ei.

În Spitalul din Suceava au fost internate 12 persoane care au această boală, iar alte șapte sunt asimptomatice, dar sunt ținute sub supraveghere medicală pentru că testele au arătat că au această boală.

Directorul centrului de Hematologie de la Institutul Clinic Fundeni, profesorul Daniel Coriu, a explicat la Digi24 că este vorba despre o boală cu transmitere ereditară, moștenită, provocată după ce o proteină mutantă se depune pe nervi și în inimă.

În România avem o zonă endemică în jurul Sucevei, dar cazuri sunt și în țară, a spus medicul.

Boala debutează la vârste de peste 40 de ani, a afirmat Coriu.

El a explicat că primele simptome sunt de afectare neurologică, cu parestezii, arsuri la picioare și apoi tulburări de mers. Pacientul ajunge să fie paralizat. Boala poate fi tratată, dar trebuie descoperită din timp, la tinerii care au gena respectivă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.