O biserică fortificată, dintr-o zonă de basm, e scoasă la vânzare. E mai ieftină decât o garsonieră

Biserica fortificată Țapu
Biserica fortificată Țapu

Pe vremuri, aici trăiau aproape 400 de sași. Duminica se umplea biserica. Acum, potrivit jurnaliștilor de la Hotnews.ro, au mai rămas doar trei, iar porțile bisericii se mai deschid doar atunci când mai vine cineva care să taie buruienile. Este vorba despre biserica fortificată din Țapu, comuna Micăsasa, județul Sibiu.

Din păcate, altarul este gol, lipsesc bucăți din orgă, iar băncile au putrezit. Preotul Ulf Ziegler, administratorul bisericii, a spus, pentru Hotnews, că lăcașul din Țapu își caută un nou proprietar.

Pentru a salva edificiul, administratorii bisericii sunt dispuși să vândă tot ansamblul la prețul terenului (în jur de câteva mii de euro). Ca o comparație, o garsonieră într-un oraș mic costă în jur de 10.000 de euro.

Însă există și o condiție. Noul proprietar trebuie să restaureze biserica fortificată și să aibă grijă de ea. Deocamdată nu s-a găsit niciun doritor.

Biserica evanghelică fortificată din Țapu a fost construită în secolul XV. Ansamblul este format din biserică, incinta fortificată, cu turn de poartă și acces secundar fortificat.

Biserica-hală este construită din piatră bătută de carieră. Fortificația este construită din piatră de râu și de carieră, înaltă de 6 metri și este prevăzută cu două rânduri de metereze. De asemenea, se pot vedea urmele unui drum de strajă în consolă. Intrarea se face prin vest, pe sub un turn cu trei niveluri, sprijinit de contraforturi. Turnul este prevăzut cu un drum de strajă construit sub acoperișul în patru ape. O hersă protejează intrarea pietonală.

Alipite pe interiorul incintei se regăseau până în anul 1941 diverse cămări de provizii, unde se păstrau băuturi, cereale, fructele și nelipsita slănină.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.