O aplicație cu mașini Mercedes ar putea oferi călătorii mai ieftine decât Uber

FOTO: Mercedes
FOTO: Mercedes

Germanii de la Daimler investesc puternic pentru venirea în Europa a celor de la Via Transportation, un start-up din Statele Unite, care a ajuns peste Ocean la peste un milion de curse pe lună. Serviciul se va lansa în curând în Londra și Paris.

Acest tip de transport poate oferi curse mai ieftine decât ce oferă Uber sau taxi. Aplicația, în funcție de adresa de plecare și destinația utilizatorilor, cuplează mai mulţi oameni la o singură maşină. Maşina în acest caz fiind un microbuz marca Mercedes.

200 de milioane de dolari va costa extinderea aplicaţiei în Europa, iar cea mai mare parte a sumei va veni de la Daimler.

Daimler a făcut achiziții în zona de transport și în România. Clever Taxi, aplicație cu 600.000 de utilizatori, a fost preluată de germanii de la mytaxi, care sunt parte a grupului Daimler, tranzacția fiind una de peste 10 milioane euro. mytaxi este prezentă acum în 11 țări și are peste 120.000 de soferi de taxi înregistrați.

Clever Taxi își va extinde echipa de la 25 la 50 de persoane în următoarele luni și își propune să crească puternic numărul de șoferi înregistrați, de la cei 17.000 în prezent.

În vara anului trecut, trei antreprenori nemți au lansat un sistem de transport în comun asemănător cu Via Transportation. Start-up-ul „Allygator Shuttle” funcționează în fază de test în Berlin. Compania care se află în spatele proiectului, Door2Door, spune că microbuzele sunt ieftine ca transportul în comun, dar „confortul este ca în limuzine”.

Costul per kilometru în Germania este de aproximativ 10 eurocenți, cam de trei ori mai puțin decât prețul pe care îl ia un taxi în București.

Cei care doresc să folosească microbuzele Allygator Shuttle trebuie să-și instaleze aplicația, să pornească GPS-ul și să scrie destinația la care vor să ajungă. Secretul aplicației stă într-un sistem prin care călătorul este cuplat cu alți utilizatori din zonă care vor să ajungă în destinații apropiate și se va crea un traseu convenabil pentru toți. Practic, este un fel de mijloc de transport în comun care își adaptează traseul în funcție de destinația utilizatorului.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.