O adolescentă de 15 ani a născut unul dintre primii copii din 2021

FOTO: Rainer_Maiores/Pixabay.com
FOTO: Rainer_Maiores/Pixabay.com
O adolescentă de 15 ani a devenit mamă în noaptea de Revelion, fetiţa acesteia fiind primul născut din 2021 din Botoşani, transmite Agerpres.
Potrivit medicului Maria Olaru de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, mama, care are domiciliul în judeţul Mureş, a născut la termen, pe cale naturală.
Copilul a avut la naştere o greutate de 2.340 de grame, starea de sănătate a acestuia fiind bună. „Atât mama, cât şi copilul sunt sănătoşi”, a precizat Maria Olaru. Adolescenta şi fetiţa acesteia vor rămâne sub supraveghere medicală.
În fiecare an, mii de tinere sub 19 ani din România devin mame. Doar în 2018, potrivit unor date ale Organizației Salvați Copii, aproape 18.000 de adolescente și tinere au devenit mame. 674 dintre ele aveau mai puțin de 15 ani, iar 17.307 între 15 și 19 ani. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul mamelor adolescente.
„De cele mai multe ori, adolescentele mame provin din medii sărace, fără acces la asistență medicală constantă și de calitate. Și de aici, consecințe extrem de grave și, din păcate, ireversibile: nașteri premature, mortalitate infantilă ridicată, copii crescuți de copii, în medii socio-economice precare, perpetuând, de fapt, discriminările”, afirma, la prezentarea raportului, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.