Sonda spațială InSight, care a ajuns pe Marte, are un microcip la bord pe care apar și numele celor patru artiști ai formației Goodbye to Gravity, care au murit în incendiul din clubul Colectiv. Numele lor, Alex Pascu, Bogdan Lavinius, Vlad Țenea și Mihai Alexandru, apar alături de ale altor pământeni.
Dintre cei cinci membri ai formației, doar solistul Andrei Găluț a reușit să se salveze. A suferit arsuri pe jumătate de trup și a avut nevoie de mai multe operații în străinătate și de recuperare fizică.
Chitariştii Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru au murit chiar în noaptea incendiului, iar toboşarul Bogdan Enache a decedat după câteva zile, la scurt timp după ce avionul care trebuia să-l ducă în Elveţia a decolat. Alex Pascu, basistul formaţiei, a decedat şi el pe aeroportul din Paris, unde aeronava care îl transporta abia aterizase.
Pe pagina de Facebook a formației Goodbye to Gravity îi sunt aduse mulțumiri germanului Andreas Schönhofen, un fan al trupei, care a avut această idee și a transmis-o la NASA. „În memoria celor patru membri decedaţi ai trupei <<Goodbye to Gravity>> am adăugat numele acestora în misiunea InSight către Marte (…) unde vor rămâne pentru totdeauna.
Arta și numele trupei sunt strâns legate de călătoriile în spaţiu şi astronautică. Acesta este motivul pentru care am ales acest mod de a onora aceşti patru oameni”, a scris germanul pe Facebook, înainte de lansarea misiunii NASA.
Agenția Spațială Americană a confirmat că InSight a ajuns cu succes pe planeta Marte, după ce a călătorit aproape șase luni. A fost lansată pe 5 mai și a parcurs peste 484 de milioane de kilometri.
Sonda are misiunea de a face analize timp de 2 ani. Are un arsenal de instrumente geofizice sofisticate și este capabilă să exploreze interiorul Planetei Roșii. InSight va determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid și de ce Marte nu are o suprafață formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Pământul.
Sonda NASA urmează să sape o groapă adâncă și să încerce să afle dacă în subsolul lui Marte există un flux de căldură, pentru a determina dacă și această planetă telurică are un nucleu fierbinte așa cum este cel terestru.
De asemenea, pe stație există un seismometru pentru a detecta chiar și cele mai slabe cutremure marțiene, pentru a se stabili dacă Planeta Roșie este activă din punct de vedere tectonic.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: