Numărul insectelor zburătoare scade dramatic. De ce nu este o veste bună

Numărul fluturilor a scăzut dramatic în ultimii ani. Foto: rabbit_akra / Flickr
Numărul fluturilor a scăzut dramatic în ultimii ani. Foto: rabbit_akra / Flickr

Numărul insectelor zburătoare a scăzut cu peste 75 la sută în ultimii 25 de ani, precizează un nou studiu realizat în Germania.

Potrivit datelor culese de cercetătorii de la Societatea Entomologică din Krefeld în rezervații naturale din Germania, insectele zburătoare sunt într-un declin agravat.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de noile descoperiri deoarece aceste insecte sunt polenizatori foarte importanți și joacă un rol-cheie în lanțul trofic, fiind o sursă importantă de hrană pentru păsări și alte insecte, se menționează în raportul publicat în jurnalul științific Plos One.

”Dacă ești o pasăre care se hrănește cu insecte, patru cincimi din mâncarea ta a dispărut în ultimul sfert de secol. Este ceva uluitor”, a spus Dave Goulson, ecologist la Universitatea din Sussex și unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

Scăderea dramatică a numărului albinelor și fluturilor era deja cunoscut oamenilor de știință, însă acesta este primul studiu care documentează pierderile totale în ceea ce privește insectele zburătoare.

Cauzele sunt incerte. Schimbările climatice și cele impuse reliefului și chiar culturile alese în ultimii ani nu explică declinul. Agricultura tot mai intensă și folosirea pesticidelor ar putea juca un rol important, cu toate că este nevoie de mai multe studii pentru a afirma acest lucru cu certitudine.

Oamenii de știință au instalat capcane speciale în 63 de rezervații naturale din Germania. Au fost colectate peste 1.500 de probe într-o perioadă de 27 de ani. În acești ani, a fost descoperită o scădere medie cu 76 la sută a numărului de insecte zburătoare, în timp ce pe timpul verii situația este și mai dramatică, înregistrându-se o pierdere de 82 de procente.

Toate datele au fost colectate în zone protejate, unde poluarea și intervenția umană ar trebui să fie restrânsă.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.