Numărul adulților care au nevoie de ochelari este în creștere. Cum să îți protejezi ochii de afecțiuni

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Este normal ca vederea să se deterioreze pe măsură ce îmbătrânim. În prezent, însă, din ce în ce mai mulți tineri, adulți și copii au nevoie de ochelari.

În medie, în Europa, 48,34% din cetățeni poartă ochelari. Diferențele dintre țări sunt însă mari. Dacă doar 15% dintre croați poartă ochelari de vedere, în Slovacia situația este foarte diferită, fiind vorba de 85% din populație, potrivit Statista. În România, 45% dintre locuitori poartă ochelari. Din cauza cererii ridicate, în ultimii ani au crescut mult în România importurile de ochelari de protecție sau de corectare a vederii. În 2015, aceste importuri valorau 11.890.000 euro, iar în 2017, valoarea lor a ajuns la 20.171.000 euro.

Numeroase studii indică o creștere a numărului celor care au nevoie de ochelari. Pe baza acestei tendințe, unele studii estimează că, până în 2050, numărul persoanelor care au nevoie de ochelari va exploda, ajungând la 49,8% din populația globului. De aceea, protecția vederii a devenit mai importantă decât niciodată, iar explicațiile pentru creșterea nevoii de ochelari de vedere ar putea oferi indicii importante pentru evitarea agravării acestei probleme.

Petrece mai puțin timp în fața ecranelor

Românii petrec mai mult de 3 ore pe zi în fața televizorului, depășind media mondială. La acesta, se adaugă și orele petrecute în fața smartphone-ului și a computerului. Însă timpul petrecut în fața ecranelor ne solicită în mod excesiv ochii. Pe termen scurt, ne putem confrunta cu ochi uscați, iritați și cu vedere încețoșată. Solicitarea ochilor din cauza expunerii îndelungate la ecrane nu afectează ochii pe termen lung. Există însă o altă problemă: lumina albastră emisă de ecrane, care ne îmbătrânește ochii prematur.

Pentru ochi, ar fi ideal să petrecem mai puțin timp în fața ecranelor. De multe ori, acest lucru nu este însă posibil, în special pentru cei care muncesc la computer 8 ore pe zi. În această situație, ochelarii de protecție devin esențiali, deoarece reflectă lumina artificială emisă de ecrane. Nu ar trebui să eziți să porți ochelari cu lentile anti-reflex, chiar dacă nu ești obișnuit să porți ochelari. În primul rând, persoanele care poartă ochelari sunt percepute drept mai inteligente de cei din jur. În al doilea rând, există atât de multe rame de ochelari, încât e imposibil să nu găsești una potrivită atât cu forma feței, cât și cu stilul tău.

Petrece mai mult timp în aer liber

În China, aproape 90% din adolescenți au miopie. Mai multe studii care cercetau acest fenomen au identificat un tipar comun: copiii care petreceau mai mult timp în interior prezentau un risc mai mare de a dezvolta miopie, potrivit Esquire. Prin urmare, dacă nu ai deja probleme de vedere, încearcă să petreci mai mult timp afară. Copiii ar trebui încurajați să petreacă mai mult timp în aer liber, specialiștii recomandându-le cel puțin 3 ore pe zi  pentru sănătatea oculară. Momentul zilei este de asemenea important: copii ar trebui să stea afară în timpul zilei, lumina ajutând la dezvoltarea ochilor.

Mergi mai des la oftalmolog

Controlul la oftalmolog nu este doar pentru persoanele cu defecte de vedere. E recomandat să mergi la oftalmolog o dată pe an. În caz contrar, nu vei putea depista din timp problemele, ci doar atunci când afecțiunea se manifestă. De fapt, să mergi regulat la controlul oftalmologic este cel mai important lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ochilor tăi. Prin urmare, pentru sănătatea ochilor noștri și păstrarea acuității vizuale pentru cât mai mult timp, e bine să renunțăm la ideea că nu avem nevoie să mergem la oftalmolog doar fiindcă, pentru moment, vedem bine.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.