Nucii de Vâlcea, foarte căutați de fermierii străini

FOTO: George Chernilevsky/Wikimedia Commons
FOTO: George Chernilevsky/Wikimedia Commons

Nucii de Vâlcea, altoiți de specialiştii de la Staţiunea Pomicolă Vâlcea cu ajutorul unei instalaţii performante, sunt foarte căutați de către fermierii străini interesați de soiurile foarte bune de nuci, care le aduc un profit bun la hectar. Până acum, stațiunea a avut comenzi și din Australia.

Fermierii vor nuci din soiuri alese pentru livezile lor pentru că aduc profituri frumoase, chiar şi de 10.000 de euro la hectar.

Altoirea unui nuc este un proces destul de complex. Anumite crenguţe trebuie tăiate cu precizie, după care sunt introduse într-o instalaţie specială unde vor sta timp de 30 de zile, la o temperatură de 26 de grade Celsius. Instalaţia de la Staţiunea de Cercetare Pomicolă Vâlcea e unică în România.

„Am realizat-o după o idee a unui american care a utilizat-o la vremea respectivă la alun. Noi am îmbunătăţit-o şi am adaptat-o condiţiilor de la noi”, spune Gheorghe Achim, cercetător la Stațiunea Pomicolă Vâlcea, citat de digi24.ro.

Pentru acest an, staţiunea se aşteaptă la comenzi de 40.000 de puieţi, dar nu va putea onora mai mult de jumătate. Preţul unui nuc altoit este de aproximativ 100 de lei.

„Cererea e aşa de mare încât nu mai e timp să mai stăm ca să formăm şi coroana. Îi livrăm sub formă de vargă”, precizează  Achim.

În ţară, un kilogram de nuci se vinde cu 4-5 euro, iar la export ajunge la 12 euro. Dar, până să câştige aceşti bani, fermierii au nevoie de răbdare – durează aproximativ cinci ani până când livada dă rod.

FOTO: George Chernilevsky/Wikimedia Commons

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.