Nu se mai muncește nici la DIICOT: ”S-a creat o categorie de cetăţeni care beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală totală”

FOTO: diicot.ro
FOTO: diicot.ro

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) anunţă că-şi suspendă activitatea între orele 08-12 în fiecare zi, în intervalul 2 – 8 martie.

În aceste zile, vor fi soluționate doar urgențele.

„Adunarea Generală a procurorilor D.I.I.C.O.T, cu majoritate de voturi a luat în discuţie următoarele modalităţi de protest graduale până la abrogarea dispoziţiilor mai sus criticate şi a hotărât: suspendarea activităţii între orele 08-12 în fiecare zi, în intervalul 02.-08.03.2019. In acest interval de timp vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suporta amânare”, arată Direcţia, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții DIICOT sunt nemulțumiți de faptul că în ultimele 6 luni s-au realizat patru modificări legislative, prin ordonanță de urgență, a ”legilor justiției”.

Aceste modificări ”sunt de natura să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât şi buna funcţionare şi stabilitatea sistemului de justiţie în ansamblu, cu consecinţe asupra modului de înfăptuire a actului de justiţie”, se mai precizează în comunicat.

„În ceea ce priveşte normele referitoare la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, procurorii D.I.I.C.O.T s-au pronunţat în mod constat împotriva constituirii şi operaţionalizării acesteia, considerând că acest demers denotă o abordare punitivă faţă de întreg sistemul judiciar, motivele de îngrijorare invocate regăsindu-se de altfel şi în Raportul Comisiei de la Veneţia şi în ultimul Raport MCV. În plus, în forma actuală, prin modul de organizare şi funcţionare a S.I.I.J. s-a creat de facto o categorie de cetăţeni care beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală totală, respectiv procurorii din cadrul S.I.I.J.”, avertizează mesajul DIIICOT.

Parchetele și instanțele din mai multe județe ale țării au protestat și la finalul săptămânii, iar unele dintre ele au anunțat că își vor suspenda activitatea.

Se cere abrogarea OUG 7. De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă a declarat azi că Guvernul nu va renunța la aceasta, dar că pot fi făcute unele modificări.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.