Nu doar românii vor vedea Mondialul la televizor. Alte mari dezamăgiri ale calificărilor pentru Rusia 2018

Arena Națională. Foto: Mihai Petre, Wikimedia Commons
Arena Națională. Foto: Mihai Petre, Wikimedia Commons

Cu toate că evoluția tricolorilor în această campanie de calificare a fost dezastruoasă, există și alte naționale care au dat-o și mai rău în bară.

România a pierdut orice șansă de calificare la Cupa Mondială din 2018, care va fi găzduită de Rusia, în urma eșecului cu 1-0 din Muntenegru. Tricolorii nu au mai participat la cel mai important turneu final din fotbal de 20 de ani.

Sub cârma lui Christoph Daum, România a învins doar Armenia, de două ori și de fiecare dată cu un om în plus pe teren. Neobișnuitul tehnician german nu este, însă, singurul vinovat pentru participarea catastrofală a României în aceste calificări, jucătorii având evoluții sub-mediocre în aproape toate partidele.

România nu este, însă, singura echipă cu oarecare pretenții care va rata calificarea la Mondialul rus. Vecinii unguri vor sta și ei acasă. Cehii și norvegienii, de asemenea!

Campioana Europei, Portugalia, trebuie să învingă Elveția pentru a se califica direct, în timp ce echipe precum Olanda, Ucraina, Turcia sau Grecia sunt deocamdată în afara locurilor care pot duce la baraj.

Cum mingea e rotundă, suprizele s-au rostogolit și pe alte continente. În America de Sud, de exemplu, Chile – cea mai bună echipă a continentului în ultimii ani, este în pericol să rateze calificarea la Mondiale. Chilienii sunt pe locul 6. Argentina e pe 5, locul care își trimite ocupanta la barajul cu Noua Zeelandă, câștigătoarea așteptată a zonei Oceania. Cel mai probabil, Ecuador, o selecționată care a prins trei din ultimele patru turnee finale ale Cupei Mondiale, nu va ajunge în Rusia.

În America de Nord și Caraibe, naționala Statelor Unite suferă, dar se menține pe locul 4 în grupa de calificare, cu doar 9 puncte din 8 partide. Dacă nu va depăși suprinzătoarea națională din Panama, selecționata SUA va juca barajul de calificare cu a 5-a echipă a Asiei: Australia – o altă mare dezamăgire a preliminariilor – și Siria – cea mai mare supriză.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.