Nu doar porcii, ci și caprele și oile sunt în pericol. Un alt tip de pestă e aproape de România

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Pesta micilor rumegătoare a fost depistată la mai multe ferme din Bulgaria. La fel ca pesta porcină africană, aceasta este virală și nu afectează omul. Afectează rumegătoarele mici, oile și caprele. Până acum, această boală nu a fost depistată în România.

Bulgarii au descoperit focare în regiunile Iambol și Burgas, care se află în apropiere de granița cu Turcia. Virusul s-ar transmite direct de la animalul bolnav la cel receptiv și ar avea rezistență scăzută în mediul exterior.

Boala este caracterizată prin febră, tulburări digestive și respiratorii, dar și prin necroze, eroziuni și ulcere la nivelul mucoasei digestive și a căilor respiratorii.

Animalele bolnave se izolează, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecțiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Animalele sănătoase sunt dezinfectate și vaccinate.

Senatorul PNL Iancu Caracotă i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca, înainte să-și dea demisia sau să fie remaniat de Guvern pentru modalitatea defectuoasă în care a rezolvat criza pestei porcine, să ia măsuri concrete pentru ca boala micilor rumegătoare să nu intre pe teritoriul țării noastre.

Din cauza pestei porcine africane, în România au fost sacrificați peste 140.000 de porci.

Dacian Cioloş a afirmat faptul că Guvernul PSD-ALDE este responsabil pentru criza pestei porcine.

„Este o criză care se datorează, din punctul meu de vedere, în primul rând incompetenţei Guvernului PSD-ALDE – şi aici aş spune că responsabilităţi directe a ceea ce se întâmplă are doamna prim-ministru, pentru că dânsa are sub control toate instituţiile care ar fi putut şi care ar trebui să ţină sub control această criză, domnul ministru Daea, în calitatea lui de ministru al Agriculturii, care vizează şi acest sector al creşterii porcinelor, şi, evident, în cel puţin aceeaşi măsură, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Brănescu”, a declarat Dacian Cioloş în cadrul unei conferinţe de presă.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.