Noul premier al României. Cine sunt cei doi favoriţi pentru această funcţie

liviu dragnea
Liviu Dragnea. Foto: Pagina de Facebook Liviu Dragnea

Surse din PSD arată cine sunt cele două persoane pe care Liviu Dragnea le va prezenta luni, 26 iunie, în faţa Comitetului Executiv Naţional al social-democraţilor. Votul CExN va decide cine este propunerea coaliţiei PSD+ALDE pentru funcţia de premier.

Deşi Liviu Dragnea a anunţat miercuri, imediat după trecerea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Grindeanu, că are patru variante de premier, surse din PSD au declarat pentru mediafax.ro că lista cuprinde doar două nume.

Astfel, luni, CExN al PSD va decide dacă propunerea de premier a partidului este fie prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, fie liderul grupului social-democrat din Senat, Mihai Fifor.

Potrivit unor surse din interiorul partidului, cele mai mare şanse pare să le aibă Florin Georgescu. Numele lui Georgescu era vehiculat şi în decembrie 2016, atunci când s-a format Guvernul Grindeanu.

Noul premier al României. Cine este Florin Georgescu

Georgescu este în acest moment vicepreşedinte al CA al BNR, prim-viceguvernator BNR şi membru în Comitetul European pentru Risc Sistemic.

El a fost deputat PDSR în două legislaturi (1996-2000 şi 2000-2004), timp în care a fost vicepreşedinte şi preşedinte al Comisiei de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor. La finele anului 1992, Florin Georgescu a fost numit ministru al Finanţelor Publice în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, poziţie pe care a rămas pe toată durata guvernării PSD, până la alegerile din 1996.

Ce spune Tăriceanu despre formarea unei noi majorități, fără PSD

Georgescu a fost şi viceprim-ministru şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta (7 mai 2012 – 21 decembrie 2012). În 2013, premierul de atunci, Victor Ponta, a declarat, public, că Georgescu i-a explicat semnificaţia unor termeni economici, ca PIB sau ESA.

De-a lungul timpului, Georgescu a fost un apropiat al unor lider PSD ca Ion Iliescu, Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase şi Victor Ponta.

„A fi de stânga este un anumit mod de a simţi, gândi şi trăi. Nu pot trăi ca altcineva”, a declarat Georgescu în noiembrie 2013, la decernarea, de către SNSPA, a titlului de Doctor Honoris Causa.

Noul premier al României. Cine este Mihai Fifor

Mihai Fifor este unul dintre social-democraţii cei mai apropiaţi de Liviu Dragnea. Liderul PSD l-a propulsat pe Fifor în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional. Dragnea i-a încredinţat şi funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru ancheta alegerilor prezidenţiale din 2009, după ce fusese şi preşedinte al comisiei de anchetă privind terenurile de la Nana ale familiei Băsescu.

Fifor este şi liderul senatorilor PSD. El a fost şi cititorul moţiunii de cenzură depusă de PSD+ALDE împotriva propriului Guvern. Fifor este licenţiat în Filosofie la Universitate din Craiova şi are un master în Literatura română şi un altul în Managementul Afacerilor Publice, la SNSPA. Fifor este şi doctor în Antropologie socială, tot la Craiova.

În iunie 2015, Victor Ponta l-a propus pe Mihai Fifor pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Klaus Iohannis a refuzat însă propunerea, motivând că Fifor „nu are expertiza şi experienţa managerială necesare gestionării domeniului complex al transporturilor”.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.