Noul Cod Rutier. Ce prevede și cât de mari sunt amenzile?

Un proiect nou de Cod Rutier a fost depus la Senat, după ce a fost elaborat de 40 de aleși, care sunt îngrijorați de escaladarea șofatului agresiv în România.

Propunerea legislativă include o prevedere, articolul 136, prin care conducătorii auto sunt obligați să nu aibă un comportament agresiv în trafic.

Parlamentarii vor să includă în noul Cod Rutier sancțiuni pentru demararea în trombă, circulația în mare viteză fără să fie respectată o distanță adecvată față de o altă mașină, cât și agresarea sau intimidarea celorlalți șoferi din trafic, prin manevre agresive sau folosirea repetată a semnalelor luminoase și a claxonului.

De asemenea, motocicliștii vor fi sancționați dacă merg pe o singură roată, iar cei care rulează încet au voie să meargă doar pe prima bandă, pentru a nu încurca traficul, scrie Mediafax.

Șoferii vor fi pedepsiți de noul Cod Rutier și pentru circulația cu automobilul pe trotuar, pentru derapaje controlate în vederea întoarcerii sau pentru conducerea unui vehicul care poluează fonic.

Toate aceste lucruri vor fi sancționate cu amenzi din clasa a III-a, cu 6-8 puncte. Un punct amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, care este, în acest moment, de 1.050 de lei.

Pedepsele cresc atunci când comportamentul șoferului în trafic este agresiv: depășirea succesivă, neregulamentară, întoarcerea cu frâna de mână, frânarea bruscă la revenirea pe bandă, imediat după ce conducătorului unui vehicul a efectuat o depăşire a unui vehicul, de natură a-l determina pe conducătorul acestuia din urma să schimbe brusc direcţia de mers sau să frâneze excesiv pentru a evita impactul; depăşirea neregulamentară a unei coloane oprite formată din vehicule obligate să oprească la pătrunderea într-o intersecţie, la trecerea la nivel cu calea ferată sau în alt caz de forţă majoră, în scopul de a plasa vehiculul în partea din faţă a coloanei.

Scopul noului Cod Rutier este stoparea șofatului agresiv în România, identificat de politicieni ca fiind principala cauză a numeroaselor accidente rutiere de pe șoselele țării noastre.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Preţuri mari pe Uber, de Revelion. Un client din Bucureşti a plătit 190 de lei pentru 11 km
47 de terorişti, executaţi într-o singură zi. Un mare lider religios, printre cei ucişi
5 curiozităţi despre viaţa şi salariul din Legiunea Străină
Mesajul lui Nicolae, prinţul exilat: „A trecut un an profund nedrept, care mi-a răpit ţara”
Ieftină, luminoasă şi călduroasă. O casă mică, perfect împărţită