Noua Zeelandă a interzis vânzările de locuințe către străini

Străinii nu vor mai putea cumpăra case în Noua Zeelandă. Foto: Pixabay

Legea care interzice străinilor să cumpere case în Noua Zeelandă vizează coborârea prețurilor locuințelor, după ce prețul proprietăților aproape s-a dublat în unele părți ale țării în ultimii patru ani.

Guvernul Noii Zeelande a interzis vânzarea caselor construite către cumpărători străini, spunând că localnicii sunt ”sătui să fie chiriași în propria lor țară”.

”Credem că piața imobiliară din Noua Zeelandă ar trebui să fie stabilită de cumpărătorii din țară, nu de peste hotare”, a spus ministrul de Finanțe, David Parker, citat de The Guardian.

”Legea va fi benefică pentru cetățenii neo-zeelandezi care pun umărul la economia țării, își plătesc taxele aici și au familii aici. Nu credem că ei ar trebui să fie supralicitați de oameni mai bogați din străinătate”, a mai spus Parker.

Doar un sfert dintre neo-zeelandezi dețin o locuință

Doar un sfert dintre adulții neo-zeelandezi nu dețin o locuință. În 1991, jumătate dintre cetățenii țării aveau casa lor. Mai mult, în ultimii cinci ani, numărul oamenilor fără casă a crescut, iar unii neo-zeelandezi sunt forțați să trăiască în mașini, garajuri și sub poduri.

Potrivit unui raport al The Economist din 2017, Noua Zeelandă avea cele mai prohibitive prețuri la locuințe din lume. Prețul caselor din Auckland a crescut cu 75% în ultimii patru ani.

Țara a devenit o destinație preferată a cumpărătorilor chinezi, australieni și asiatici. Și vânzările de pământ au crescut enorm în ultimii ani, peste 460.000 de hectare fiind comercializate în 2016, o creștere de 600% față de anul precedent.

Străinii vor putea să mai cumpere doar apartamente în blocuri aflate în construcție.