Noua tulpină de coronavirus face ravagii în Marea Britanie. Record de infectări în Regat

test coronavirus
Foto: Herney / pixabay.com

Marea Britanie a înregistrat, luni, un record de noi infectări cu coronavirus. În 24 de ore, autoritățile sanitare au anunțat nu mai puțin de 41.000 de cazuri. Experții sunt de părere că la baza acestui bilanț este noua tulpină a virusului, iar recordul va fi doborât în zilele următoare.

De asemenea, în spitalele din Regatul Unit sunt tratați peste 20.000 de pacienți, mai mulți decât în aprilie, atunci când a fost vârful pandemiei și erau 19.000 de pacienți. Noua tulpină descoperită prima dată în Marea Britanie a fost identificată acum și la pacienți din alte țări europene.

Cea mai recentă țară care a anunțat că a descoperit noua tulpină la doi pacienți este Finlanda. Autoritățile din această țară au transmis că unul dintre pacienți infectați a călătorit în Marea Britanie.

Cercetătorii se tem că noua tulpină de coronavirus identificată în Marea Britanie i-ar putea infecta mai ușor pe copii, relatează publicația The Independent.

Profesorul Neil Ferguson, de la Colegiul Imperial din Londra, a declarat luni, 21 decembrie, că datele strânse până acum arată că noua tulpină de coronavirus răspândită în sud-estul țării are o rată de infecție semnificativ mai mare din punct de vedere statistic în rândul copiilor decât tulpinile cunoscute până acum.

„Există indicii că are o tendință mai mare de a infecta copiii. Acest fapt ar putea explica unele diferențe. Nu am stabilit niciun fel de cauzalitate, însă putem vedea [schimbările – n.r.] în datele existente”, a spus el.

Ferguson a mai explicat că în ultimele 5-6 săptămâni cercetătorii au văzut că proporția copiilor sub 15 ani infectați cu noua tulpină este semnificativ mai mare decât cu celelalte tulpini ale virusului.

„Nu spunem că este un virus care îi atacă în mod special pe copii, însă știm că COVID nu era așa de eficient în a-i afecta pe copii precum pe adulți”, a menționat și cercetătoarea Wendy Barclay, membru într-un grup de experți care consiliază Guvernul britanic.

Ea a mai spus că noua tulpină poate să se conecteze mai ușor cu celulele umane pentru a le infecta, ceea ce înseamnă că dacă până acum virusul se „chinuia” să îi infecteze pe copii, acum ei pot fi infectați cam la fel de ușor precum adulții.

Acum, oamenii de știință vor să studieze dacă vaccinurile aprobate până acum vor fi eficiente și împotriva noii tulpini.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.