Nouă medicamente împotriva tusei au fost interzise

farmacii boldești-scăeni
Foto: Pixabay

Agenția Europeană a Medicamentului a decisă să retragă din farmacii și spitale nouă medicamente folosite în tratarea tusei.

Toate aceste medicamente conțin Fenspirida, aceeași substanță activă care se află în Eurespal și este suspectată că ar provoca tulburări cardiace.

Medicamentele, sub formă de sirop și pastile, sunt pe piața din Europa și de peste 10 ani și erau prescrise și copiilor de peste 2 ani, potrivit stirileprotv.ro.

Totul a început după ce compania care produce Eurespal a decis să-și retragă medicamentul din proprie inițiativă.

Riscurile au fost descoperite în carul unui studiu non-clinic efectuate chiar de producătorul francez al medicamentului respectiv.

Cercetătorii nu se așteptau ca problemele cardiace, care sunt menționate în prospect, să apară cu o asemenea gravitate și au ajuns la concluzia că în prezent riscurile depășesc beneficiile.

„Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) informează cu privire la retragerea de pe piață a medicamentelor EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungită și EURESPAL 2 mg/ml sirop.

Autoritatea de reglementare și control al medicamentului din Franța a declanșat o procedură de urgență la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului în materie de farmacovigilență (PRAC) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), în săptămâna 11-14 februarie a.c.

În acest context, deținătorul autorizației de punere pe piață pentru EURESPAL a decis să solicite retragerea de pe piață a acestor medicamente în toate țările în care sunt comercializate, inclusiv în România.

ANMDM a avizat inițierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor și farmaciilor, cu obligația titularului autorizației de a transmite ulterior ANMDM situația cu seriile și cantitățile retrase.

ANMDM va publica pe website-ul instituției, imediat după emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declanșarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranță al fenspiridei, substanța activă din EURESPAL”, transmite ANMDM, printr-un comunicat de presă.

Potrivit procedurii, Agenția Europeană a Medicamentului, după o reuniune a comitetului de profil a decis să ceară retragerea și celorlalte medicamente cu fenspirida.

Medicamentele vor fi scoase de la raft și vor fi puse sub carantină până la finalizare unor noi teste de siguranță.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.