Nouă lucruri care nu trebuie să-ți lipsească din bucătărie

Foto: Shutterstock.com

Am făcut o listă, practică și interesantă, cu toate acele lucruri care nu au voie să-ți lipsească din bucătărie.

Este uimitor cum simpla lor enumerare te va convinge că toate acestea sunt extrem de utile, indiferent dacă ai o bucătărie mare sau mică, dacă locuiești la bloc sau la casă, indiferent cât de mare sau de mică este familia ta sau cât de des faci mâncare.

Electrocasnice esențiale

Frigider, plită, cuptor are toată lumea, dar pe lângă acestea mai sunt câteva electrocasnice care pot face din bucătărie un loc foarte practic și special. Pe listă, la loc de cinste sunt sistemele profesionale de ventilație sau hote bucatarie. Acestea elimină mirosurile, aburul și mențin o atmosferă plăcută. Puțini știu asta, dar hota este unul dintre aliații principali în reducerea umezelii din casă. Este important ca modelul ales să aibă o capacitate de absorbție proporțională cu dimensiunea bucătăriei, pentru a-și putea îndeplini funcția. 

 

Și dacă tot suntem la capitolul electrocasnice esențiale, merită adăugat și un blender de mână de mare capacitate, care poate face minuni și poate deveni rapid cel mai bun ajutor în bucătărie. 

Muzică

Un aparat de radio, eventual unul care să poată citi un stick de memorie sau care să aibă bluetooth, astfel încât să redea colecția preferată de muzică, va îmbunătăți substanțial atmosfera din bucătărie. Sunt ideale cele care se pot fixa prin agățare de partea de jos a dulapului suspendat.

Plante

În fiecare bucătărie există locul perfect pentru plante. Dacă nu le ai, trebuie să descoperi care este acest „loc verde” și să faci o mică grădină. Unele plante de interior se simt excelent în bucătărie, altele sunt foarte rezistente și se adaptează perfect în orice loc. Cele mai bune alegeri sunt busuiocul, menta, o tufă de ardei iuți (sunt practici și decorativi), violeta africană, trandafirii pitici. Fiecare dintre acestea are o capacitatea de adaptare uluitoare.

Un miros plăcut

Indiferent dacă se face sau nu mâncare sau se coace ceva în cuptor, indiferent dacă hota funcționează sau nu, în bucătărie trebuie să miroasă frumos. Cea mai potrivită aromă pentru bucătărie este cea de vanilie, dar ai putea încerca și o combinație de scorțișoară și mentă sau  de cimbru. Nu folosi surse artificiale pentru aceste arome, ci esențe naturale, care sunt extrem de discrete și nu fac rău.

 

Ai putea utiliza chiar și bețișoare aromate sau, dacă vrei o soluție foarte simplă, pur și simplu dă foc unei frunze uscate de dafin. Aroma este perfectă și durează. 

Un instrument important

O bucătărie perfect funcțională este dotată cu un set de cuțite bune. Indiferent de calitatea acestora, din când în când acestea trebuie ascuțite, astfel că merită să investești într-un dispozitiv bun de ascuțit cuțite. Nu este nevoie să fie complicat, nu este necesar nici macar să fie electric. Trebuie să fie solid și compatibil cu toate cuțitele din bucătărie. Este important ca acesta să fie păstrat într-un loc uscat și curat și să fie curățat bine după fiecare utilizate. Pilitura de fier, care rezultă după ascuțire, se magnetizează și ruginește foarte ușor.

Alt instrument important

Un cântar de bucătărie este foarte important, chiar dacă este folosit rar. Este infinit mai eficient decât oricare alte sisteme de măsurat și este de folosință îndelungată. În plus, nu ocupă spațiu, poate sta în orice poziție și în orice sertar. Singura grijă este să ai cel puțin o baterie de rezervă. 

Lemn sau plastic?

Alege mereu instrumente din lemn. Astfel, de la tocător la lingură, de la sucitor la site și alte instrumente uzuale din bucătărie, alege mereu varianta din lemn. Din mai multe motive. Unul ar fi acela că lemnul nu reține bacterii în crăpături, așa cum se poate întâmpla cu oricare alte instrumente din plastic. Alt motiv este că lemnul se poate igieniza foarte simplu. Pur și simplu presară sare pe tocătorul de lemn, să zicem, atât cât să-l acoperi într-un strat foarte subțire. Lasă-l să stea cel puțin o oră, apoi clătește-l. Este perfect sterilizat. Un alt motiv este acela că plasticul este dăunător mediului și trebuie ocolit și eliminat din casă. 

Capace

Și nu doar un capac, ci capace potrivite pentru fiecare vas în care se pregătește mâncare. Capacul face mâncarea mai gustoasă, scurtează cu 10-15% timpul de gătire (faci economie de combustibil, ceea ce este util pentru mediu și pentru buzunarul tău), contribuie la păstrarea nutrienților în alimente și crește eficiența hotei din bucătărie, pentru că nu lasă aburul și mirosurile să se împrăștie.

Un dezinfectant bun

Asta înseamnă un produs care să nu fie toxic, să fie foarte eficient și să nu necesite clătire. Respectă toate aceste condiții cu un dezinfectant preparat în casă care conține o parte apă, o parte alcool, de 90 de grade, și cateva picături de ulei esențial de lămâie sau brad. O altă variantă simplă, sigură și foarte eficientă, este apa oxigenată. O poți cumpăra din orice farmacie. De regulă, are concentrația de 3%, astfel că poate fi combinată în proporție de 1:1 cu apă, pentru o concentrație de 1,5%, perfectă pentru dezinfectarea oricăror suprafețe. Nici una dintre soluții nu are nevoie de clătire și nu este toxică.

 

Se pune că bucătăria este locul benefic din casă. Cu aceste câteva detalii în plus poate să devină cu adevărat magic! 

 

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.