Noua lege RCA: Cele mai importante 5 noutăți

Parlamentarii au aprobat, în Camera Deputaților, proiectul de modificare al legii RCA, cu 286 de voturi pentru și doar 25 împotrivă.

Noua lege va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președintel Klaus Iohannis. Reglementările adoptate azi de Parlament vor avea efecte destul de importante în ceea ce privește asigurările obligatorii pentru posesorii de automobile.

După promulgare, legea va fi publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare în termen de 45 de zile.

Iată câteva dintre cele mai importante noutăți:

1. Se va introduce un tarif de referință a polițelor RCA, ele urmând să fie calculate statistic, fiind o medie a prețului pe un anumit segment de risc pe ultimii cinci ani.

Plafonarea tarifelor la asigurările de răspundere civilă obligatorii, stabilită de Guvern în urmă cu 6 luni, expiră joi.

2. Decontare directă. Acest sistem, inspirat de modelul Casco, face decontarea lucrărilor de reparație după un accident să nu mai fie făcută prin polița șoferului vinovat, ci prin propria asigurare, urmând ca asigurătorul să facă regres către asigurătorul șoferului vinovat.

3. Pedepse mari pentru service-urile care folosesc piese contrafăcute sau neomologate. Mecanicii care folosesc astfel de piese la repararea automobilelor riscă pedepse cu închisoarea de la 2 la 7 ani, fapta devenind infracțiune sub noua lege.

Potrivit unor studii, aproximativ o treime din piesele folosite în industria auto din România sunt afectate de această problemă.

4. Plafonarea costurilor de administrare la 25%. Asigurătorii spun că plafonarea costurilor de administrare la 25% va duce la noi falimente în branșă, în special din cauza breșelor lăsate service-urilor care solicită tarife cu adaosuri comericale foarte mari. Evaluarea daunei nu se mai face doar prin sisteme specializate, scrie Digi 24.

5. A crescut termenul de plată. Nici service-urile nu sunt mulțumite de noua lege. Termenul de plată al despăgubirii a crescut de la 10 zile la 40 de zile.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.