Noua lege „Big Brother” a fost adoptată. Care sunt cele mai importante prevederi

Legea privind păstrarea datelor de trafic, denumită și legea „Big Brother”, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, dupa ce la începutul lunii a trecut și de Senat, informează stirileprotv.ro.

Actul este o modificare a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor personale și precizează că datele de trafic ale abonaților și ale utilizatorilor serviciilor de telefonie și internet trebuie șterse sau făcute anonime în cel mult 3 ani.

Autoritățile pot avea acces la astfel de informații numai cu acordul judecătorilor: „La solicitarea instanțelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului și furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pun la dispoziția acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului și datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecția datelor cu caracter personal”.

În anumite condiții, ca de exemplu dacă autoritățile fac o notificare în acest sens, datele pot fi păstrate mai mult de 3 ani (datele sunt necesare „în cadrul investigațiilor pentru combaterea infracțiunilor sau în domeniul apărării și securității naționale”).

Și în acest caz există o limită: „nu mai mult de cinci ani de la data solicitării sau, după caz, până la pronunțarea unei hotărâri definitive a instanței de judecată”.

Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Noua lege „Big Brother” este a treia de acest fel adoptată în Romania. Prima dintre ele, Legea 82/2012, nu obliga autoritățile să aibă și aprobarea unui judecător pentru accesul la aceste date – legea a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională în iulie 2014, mai notează stirileprotv.ro.

Cea de-a doua (legea securității cibernetice), inițiată de Guvern în decembrie 2014, a fost și ea declarată neconstituțională: ea prevedea crearea unui “Sistem Național de Securitate Cibernetică”, dar nu prevedea necesitatea unui control judecatoresc înainte de accesarea datelor de către autorități.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Fenomen astronomic extrem de rar, vizibil în weekend din România. E o premieră după 33 de ani
Între timp, în Olanda: Microbuzele fără șofer încep să circule pe străzi
Locuri de muncă pentru șoferi în Germania, Anglia și Olanda. Salariile ajung la 4.900 de euro

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.