Nou record mondial la maraton. Bariera de două ore e tot mai aproape

Eliud Kipchoge a trecut linia de sosire a maratonului de la Berlin după 2 ore și 99 de secunde. Foto: Wikimedia Commons

Kenyanul Eliud Kipchoge a stabilit un nou record mondial al probei de maraton cu un timp de două ore, un minut și 39 de secunde în capitala Germaniei, Berlin.

Kenyenii sunt cei mai buni alergători pe distanțe lungi din lume. Precedentul record îi aparținea tot unui sportiv din această țară: Dennis Kimetto. Acesta reușise cel mai bun timp din istorie în proba de maraton în 2014, tot la Berlin.

Eliud Kipchoge (33 de ani) este și campionul olimpic în exercițiu al celei mai dificile probe din atletism.

”Nu am cuvinte să descriu această zi. Sunt recunoscător, sunt fericit că am reușit să distrug recordul mondial”, a declarat alergătorul african care a îmbunătățit timpul de referință al probei cu peste un minut.

Kipchoge este considerat deja unul dintre cei mai mari maratoniști din istorie. În acest an a reușit să câștige pentru a treia oară concursul de la Londra.

Kipchoge: ”A fost greu”

”A fost greu”, a mărturisit kenyanul după cursa de azi, adăugând: ”Mi-am făcut cursa, am avut încredere în antrenori, în programul meu. Toate astea m-au împins în ultimii kilometri”.

Kipchoge a fost, în urmă cu un an, la doar 26 de secunde de a deveni primul atlet din istorie care aleargă cei 42.195 de metri în mai puțin de două ore.

Kenyanul a fost cronometrat în 2 ore și 25 de secunde, însă, pentru că au fost folosiți ”iepuri” (n.r. – sportivi care țin ritmul de alergare ridicat) care au intrat și au ieșit pe toată durata cursei, timpul nu a putut fi omologat drept record mondial.