Norvegienii își construiesc navele pentru paza de coastă în România

Șantierul naval de la Tulcea va construi trei nave care costă mai mult de o jumătate de miliard de euro. Foto: Pixabay

Agenția de Apărare a Norvegiei a anunțat că va investi 527 de milioane de euro în trei nave care vor fi construite la șantierul naval de la Tulcea.

Contractul a fost obținut de armatorul norvegian Vard, care deține și șantierul naval din Tulcea. Cele trei nave destinate pazei de coastă a Norvegiei vor fi echipate și livrate de Vard Langsten începând cu anul 2022.

Navele vor avea o lungime de 136 de metri și o lățime de 22 de metri. Pot fi folosite pentru voiaje de distanță pe ocean, dar și pentru operațiuni de căutare și salvare, de supraveghere și de curățare a petelor de petrol.

Livrările celor trei nave sunt programate a fi efectuate de la şantierul Vard Langsten din Norvegia în primul trimestru din 2022, 2023 şi 2024.

Norvegia vrea ca noile vase să înlocuiască modelele Nordkapp-class, care au peste 30 de ani vechime. Noile nave sunt dezvoltate pentru a fi folosite în orice condiţii meteo.

Șantierul din Tulcea construiește, în acest moment, o navă de 170 de milioane de euro pentru grupul italian Prysmian. Aceasta va fi folosită pentru a așeza cabluri pe fundul mării.

Mai mult, Vard va construi și un feribot pentru mașini și pasageri pentru oeratorul norvegian Boreal. Acesta va fi primul feribot 100% electric construit în România. Lucrările se vor derula pe șantierul Vard de la Brăila.