Noi sancțiuni UE împotriva Rusiei: Fără importuri de petrol

Ursula von der Leyen FOTO: European Commission/Facebook
Ursula von der Leyen FOTO: European Commission/Facebook

Uniunea Europea a anunțat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza invadării Ucrainei. Cea mai importantă se referea la oprirea importului de petrol în următoarele șase luni. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Să fim clari: nu va fi ușor. Unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc.

Dar trebuie pur și simplu să lucrăm la asta. Propunem acum o interdicție asupra petrolului rusesc. Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe mare și prin conducte, brut și rafinat.

Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale.

Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea cu țiței din Rusia în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului. Astfel, maximizăm presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp daunele colaterale pentru noi și partenerii noștri”, a spus Ursula von der Leyen.