Noi obligații în biserici. Lingurița de împărtășanie trebuie dezinfectată după fiecare folosire

împărtășanie împărtășire euharistie preot biserică biserica cult religie
FOTO: Captură video

Autoritățile au stabilit că toate obiectele de cult care intră în contact cu credincioșii, ca de exemplu lingurița pentru împărtășanie sau icoanele care sunt sărutate, trebuie dezinfectate după fiecare utilizare.

Noile reguli apar în Ordinul ministrului Sănătății și al ministrului de Interne privind desfășurarea activității în lăcașele de cult, ce a fost publicat vineri, 22 mai, în Monitorul Oficial.

Ordinul pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașele de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase stabilește următoarele:

Reguli privind accesul și desfășurarea activităților:

1. Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață cu minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane.

2. Nu se va permite accesul credincioșilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).

3. La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat, persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios.

4. Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.

5. Activitățile religioase în interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane.

6. În interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere gura și nasul.

7. Slujbele care se vor oficia de către personalul de cult, în aer liber, se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 metri între persoane.

8. Slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice.

În capitolul al II-lea al Ordinului sunt detaliate și o serie de măsuri sanitare specifice:

1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.

2. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).

împărtășania cu lingurița dezinfectată
Sursa: Monitorul Oficial