Noi imagini video. Avionul ucrainean din Iran ar fi fost lovit de două rachete

FOTO: Captură video New York Times
FOTO: Captură video New York Times

Imaginile surprinse de o cameră de supraveghere arată că avionul ucrainean care s-a prăbușit pe 8 ianuarie în Iran ar fi fost lovit și de o a doua rachetă la interval de 23 de secunde, potrivit jurnaliștilor de la The New York Times.

Jurnaliștii americani spun că au verificat imagini de securitate care arată, pentru prima dată, că două rachete au lovit avionul ucrainean. Lansarea s-a făcut de la o bază militară iraniană aflată la aproximativ 12 kilometri de avion.

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât avionul ucrainean în care se aflau 176 de oameni, dar că nu a fost o acțiune intenționată, ci o greșeală. Până atunci, Teheranul a negat vehement că aeronava ar fi fost doborâtă de una dintre rachetele sale.

Între timp, în Iran au început arestări în acest caz, anunță procurorii iranieni. Una dintre persoanele reținute este cea care a postat online imaginile video cu momentul în care avionul ucrainean este lovit de o rachetă. Potrivit agenției de știri iraniene Fars, persoana a fost luată în custodia Gărzilor Revoluționare iraniene.

Purtătorul de cuvânt al procuraturii iraniene a spus că mai multe persoane au fost arestate în cazul doborârii avionului, însă fără să dea prea multe detalii. În schimb, a spus că 30 de persoane care au participat la protestele împotriva puterii au fost arestate.

În Iran au izbucnit proteste antiguvernamentale după ce armata a admis că este responsabilă de tragedia aviatică care s-a produs săptămâna trecută, cu puțin timp înainte ca Teheranul să lanseze atacul cu rachete balistice asupra bazelor militare americane din Irak.

La bordul aeronavei prăbușite, care aparținea Ukraine International Airlines, se aflau pasageri din Iran, Canada, Suedia, Ucraina, Marea Britanie și Germania.

Mulți dintre cei care se aflau în avion erau studenți, profesori, medici și oameni de știință. Avionul se îndrepta spre Kiev, însă cei mai mulți, 138, potrivit premierului Justin Trudeau, făceau escală, iar destinația finală era Canada.

Sancțiunile SUA au făcut ca transferul între Iran și Canada să fie foarte dificil, iar zborurile companiei Ukraine International de la Teheran la Kiev și apoi la Toronto erau populare pentru că ofereau o opțiune accesibilă pentru pasageri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.