Organizația Mondială a Sănătății este în alertă după ce au fost raportate peste 500 de cazuri de hepatită din cauze necunoscute. Cercetătorii încearcă să afle care sunt cauzele acestui focar și avertizează că ar putea apărea cazuri pe tot parcursul verii.
Cel puțin 12 copii au murit până acum din cauza hepatitei „misterioase” în întreaga lume. Peste 100 de cazuri de infecții au fost înregistrate în Europa.
Medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a declarat pentru ziare.com, că „nu trebuie să intră în panică, ci trebuie să fim prudenți pentru că este de fapt o provocare”. Medicul a mai spus că încă nu e clar care este sursa acestei boli, însă trebuie să fim atenți „pentru că, deși sunt în număr mic, aceste afectări hepatice severe reprezintă o problemă pentru copii”.
Variola maimuței, o altă provocare pentru sistemul medical
Un alt virus, variola maimuței, se răspândește în Europa. Un nou caz a fost raportat în Suedia, după ce au fost înregistrați pacienți cu aceeași afecțiune și în Marea Britanie, Italia, Spania și Portugalia.
Autoritățile suedeze spun că persoana infectată „nu este grav bolnavă, dar a primit tratament. Boala se manifestă, de obicei, prin febră, dureri musculare, gnaglioni limfatici umflați și o erupție pe mâini și pe față, asemănătoare cu varicela.
Tratamentul este, în general, de susținere, deoarece nu există medicamente specifice disponibile.
Autoritățile sunt în general liniștitoare, subliniind în Spania și Portugalia că boala nu este foarte contagioasă între oameni.
Iniţial identificată la maimuţe, această boală virală se răspândeşte de obicei prin contact direct şi se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest. Rareori s-a răspândit în altă parte.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, medicul Florin Roșu, spune că în România nu există niciun caz și nici măcar o suspiciune de variolă a maimuței. Medicul mai spune că se poate preveni infecția prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a dovedit eficacitatea în 2003, în SUA, când s-a stopat răspândirea.